Меню

село Кондолово

с. Кондолово, Общ. Царево, Обл. Бургас
2304
Население 11

Землище 49,793 km²

Надм. височина 312 m

Пощ. код 8275

Тел. код 05569
Имате по-актуална информация?
Кондолово се намира на пътя Малко Търново - Царево на 24 км. от Царево и 33 от Малко Търново. Едно от малкото села със запазена типична странджанска архитектура от 19 - началото на 20 век. Това, както и живописните околности определят добър туристически потенциал, за съжаление неизползуван поради лошата инфраструктура.  Административно Кондолово е в рамките на Община Царево www.tzarevo.net .

КАК ДА СТИГНЕМ ДОТУК И КАКВИ СА ПЪТИЩАТА ?
От Царево и от Малко Търново - по пътя между двата града, който обаче се състои от безброй завои и още повече дупки. Този от години изоставен път /това не пречи за движение по него да се изискват винетки/ пресича най- красивата част на българска Странджа. Ако пътувате от Бургас можете да минете през през Царево /отклонението за М. Търново/ или по пътя Бургас-Босна- Визица- Папазова нива- разклона за Царево.

КОИ ДРУГИ СЕЛИЩА СА НАБЛИЗО ?
Граматиково - 9 км./пеш - 2.5 часа/; Визица - 8 км/пеш- 2 часа/.; Българи- 7 км. /пеш- под 2 часа/.

ИСТОРИЯ:
В землището на селото в местността Калдъръма има запазена отсечка от древен път с дължина между 50 и 100 м. Направлението е от морето към Малко Търново. Северно от селото в местността Градището се намира тракийска и късноантична крепост. Разположена е на висок хълм със стръмни скатове, спускащи се към река Караагач. Заграденото пространство заема около 11 дка. На около 2 км северозападно от селото в местностите Рупите и Скуриите се откриват останки от металургична дейност. Тракийски могили има в местността Църквището по пътя за резервата Силкосия (източно от Българи) и в местностите Ечмите (източно от Българи) и Бялата пръст (на 3,5 км югозападно от Българи). Голяма могила, наречена „Тумбата", с диаметър 35 м. се намира в местността Шумяка (южно от Българи). В османотурски документи селото фигурира за първи път през 1454 г. - една година след завладяването на Константинопол. Впоследствие през втората половина на 17 век се появява в данъчните регистри на каза Анхиало. От Българи има участници в Гръцката революция от 1821 г. Според документи Българи и Мързево (Кондолово) дават четири жертви след потушаване на бунта за освобождение на Гърция. След Руско-турската война от 1828-29 година жители на Българи се изселват в Южна Русия. След две години една част от тях се връщат. Българи под името Булери е отбелязано в една анонимна карта, отпечатана в Лондон от Джеймс Уайд през 1829 г. и на картата на генерал Александър Хатов, издадена в 1854 г. във връзка с Кримската война. След 1878 година има ново преселване, защото Българи остава в границите на Османската империя. Половината от жителите се преселват в Кюприя (днес Приморско). През 1903 г. по време на Преображенското въстание селото е изгорено. Селото влиза в границите на България след Балканската война в 1913 година. Българи е център на община, към която са се отнасяли Лисово (Изгрев), Мързево (Кондолово), изчезналото село Припор и чифлиците Грънчар баир, Ениято, Кобурич и други. През двадесетте години жителите му образуват горско-производителната кооперация „Дъб”. В 1926 г. то има 126 къщи и 501 жители, в 1937 г. - 602 жители, а в 1955 г. селото брои 150 къщи. Сега има 182 жители.

КАКВО ИНТЕРЕСНО ИМА ТУК ?
Това са предимно старите къщи запазили самобитната местна архитектура. В околностите на Кондолово има останки от крепости, няколко могилни некропола и стар, вероятно римски път в посока към с. Велика.

КЪДЕ ДА СЕ НАСТАНИМ ?
Нямаме данни за предлагане на частни квартири. В селото има база на Държавна дивечовъдна станция с. Граматиково, тел. 05958 230, 835

НА КОГО ДА ЗВЪННЕМ АКО СЕ НАЛОЖИ ?
Код за телефонно избиране от страната 05569, от чужбина 00359 5569. Държавно лесничейство 497.
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече