Меню

село Конаре

с. Конаре, Общ. Гурково, Обл. Стара Загора
3358
Население 419

Землище 39,741 km²

Надм. височина 381 m

Пощ. код 6189

Тел. код 04343

Телефон на кметството: (04343)2260

Е-mail: konare_kmet@abv.bg
Имате по-актуална информация?
Село Конаре заема един квадратен километър площ. На северозапад от него се дипли невисоко бърдо, силно набраздено от ветрилообразни порои, известни в миналото с нанасяните големи щети на стопанството.

Сега техните гърла са преградени с баражи и плетища. По ямите отстрани растат акации, а по - равните и работни места са залесени с бор. Естествената красота на местности като "Станинов рът", "Гъстия орман", "Дългата рътлина", "Ливадата" и други, привлича погледа на хората през всяко време на годината. Още по на запад е "Гиздаво бърдо". На километър и половина северно от селото са "Синият кайрак" и "Градишката могила". По тях криволичат стръмни пътеки, които водят към просторните поляни "Скрипча" и "Конска" - на самото било на Стара планина.

На изток от село Конаре се шири полето, прорязано от Улищица, Големия дол, Суха дол и Реката. Най - южната му част се мие от водите на Тунджа, които след това се поемат от язовир "Жребчево". Село Конаре се намира сред невероятна природа. На юг от селото е язовир Жребчево. Язовира е подходящ за почивка, риболов, каране на лодки, водни ски и други водни спортове. Самото село Конаре е разположено в полите на Стара планина. Пресича го балканска рекичка, която извира от местноста "Дебелата рътлина".

В землището на селото тече и голямата българска река - Тунджа. "През село Конаре протича Старата река, която се съвзема от южните поли на Стара планина. Близо до селото тя се слива с Малката река. Коритото на реката сега е регулирано посредством пет каменни баражни стени. Две от тях са построени над селото / една на Старата река, до Средока и друга - на Малката река, преди тя да се събере с по - голямата си сестра под някогашната Паранджилова воденица. Другите баражни стени са по - надолу: една срещу черквата, втора - до големия мост на реката и трета - южната част на селото. В миналото село Конаре било обгърнато от буйни гори, които обхващали и част от днешното поле. На места те били толкова гъсти и преплетени с виещи се диви лозници, повет, шипки и други растения, че трудно можело да се мине през тях.

Гора била и сегашното място на селото. Казват че когато първите му жители се заселвали тук, на място приготвяли необходимият за построяване на къща и други сгради дървен материал. А в полите на планината край село Конаре имало няколко дъбови кории. Тези кории и другата гъста гора наоколо пазели дебели сенки, задържали влага, не позволявали на дъждовете да измиват почвата. Затова Старата и Малката река тогава били мочурливи, с повече и тихо течаща вода."

Село БГ. благодари на Петър Захариев за предоставената информация.
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
Комплекс Артемида
Комплекс Артемида
Виж повече
Бутикова винарна Мидалидаре Естейт - село Могилово
Бутикова винарна Мидалидаре Естейт - село Могилово
Виж повече