Меню

село Козичино

с. Козичино, Общ. Поморие, Обл. Бургас
1817
Население 225

Землище 98,368 km²

Надм. височина 413 m

Пощ. код 8224

Тел. код 05969
Имате по-актуална информация?
Селото се намира на 30 км. от курортен комплкс "Слънчев бряг" и на 47 км. от гр. Бургас.

Село Козичино - Село Еркеч - е единственото село, запазило духа си независимостта си по време на турското робство. Намира се високо в планината, на 540м над морското равнище.

 Историческите сведения доказват съществуването на село Еркеч /дн. Козичино/ още през втората половина на VІІ век, в началото на първата българска държава. Неговото население е запазило особеностите на старобългарския говор и елементи в облеклото и в традиционната култура от старобългарския период. Старите еркеченци се считали за наследници на прабългарите и са ходели с много високи калпаци - нещо характерно за старите българи. Сред турците през време на робството се носела сентенцията “мини и замини, в Еркеч не замръквай”.

 Еркечани са горди хора, държат на бита, традициите и историята си, наричат се потомци на Крумовите българи. Стари къщи от селски тип, съхранили автентичността си. Самият Чарлз Дикенс в края на Кримската война е изпратил свои сътрудници да опишат обичаите на колоритното село в Източните пазви на Балкана, а после е публикувал събраното в изданието си "Странни слова".

В селото е запазен единственият дарак в България (за тъчене на вълна, съхранен до ден днешен). Запазена е и лимонададжийницата, където се е произвеждала първата лимонада в България в стъклени бутилки със специално затваряне.

Селото разполага с няколко къщи – музеи. В едната е съхранено облеклото, характерно само за този край, а в другата къща – музей е показано облеклото, типично за Странжанския край и др.

Запазени са много традиции и обичаи. Най-почитаните празници са "Лазаруване" и "Света Петка", който е и храмов празник на селото.

Село.БГ благодари на Димка Куцарова за изпратената информация!
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече