Меню

село Козаревец

с. Козаревец, Общ. Лясковец, Обл. Велико Търново
3203
Население 965

Землище 20,021 km²

Надм. височина 83 m

Пощ. код 5148

Тел. код 0619

Телефон на кметството: (0619)52220
Имате по-актуална информация?
Село Козаревец e разположено на главен път София-Варна , в непосредствена близост до гр.Г.Оряховица, , гр.Лясковец и областния център В.Търново.

В селото живеят 965 постоянно регистрирани жители, от които 105 деца.

В селото живеят и развиват своята дейност регистрирани зеленчукопроизводители,овощари , животновъди, арендатори и малки еднолични търговци.

На територията на селото има 7 хранителни магазина, едно кафе-аперитив”Глория”с 30 места и лятна градина с 50 места.

НЕФОРМАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА с.Козаревец :
1 .Културен клуб на пенсионера”Здравец” . В него членуват 70 пенсионери.Богат културен живот. Помещава се в уютна сграда,отремонтирана. Осъществява търговска дейност. Към него функционира Вокална група”Младост” за стари градски песни. Богат културен живот.
2.Конярско дружество Година на създаване 1986г.Членуват 20 любители на конете и конния спорт.Ежегодни организатори на традиционния за селото Тодоровден.
3.Ловно –рибарско дружество.Членуват 25 човека любители на лова и риболова. Предмет на дейност: залесяване на горски масиви, размножаване на дивеч, сезонни грижи за дивеча.
4.Пчеларска организация.Членуват всички стопани на кошери и пчелни семейства от селото.
5.ФК”Спортист”- за сезон 2008-2009 играе в „Б” регионална футболна група. Без загуба за сезона. 6.Лозаро-винарско дружество”Лоза” – членуват 15 производители на домашно вино и ракия.
7.Народно читалище „Земеделец-1899”с.Козаревец Създадено в далечната 1899г. Регистрирано по Закона за народните читалища през 1997г. като юридическо лице с нестопанска цел.Ръководен орган Общо събрание на членовете и Читалищно Настоятелство. Към него функционират: -библиотека над 11170тома литература разпределена по отдели и възрасти. Предлага на своите читатели и на всички жители на селото свободен интернет достъп. Библиотеката разполага с читалня, детски отдел и отдел за възрастни. В нея се съхранява и води летописната книга на селото.
8.Самодеен театрален колектив , ангажира 20 самодееца. Реализира всеки творчески сезон театрална постановка.Носител на престижни отличия от национални прегледи на читалищни театри. 9.Вокална група „Младост” – за стари градски песни. - Група за народен фолклор. Певческите група реализират целогодишни участия на международни, национални и регионални форуми за самодейно певческо изкуство.Носители на престижни награди и отличия .

Читалището предлага свободен интернет достъп; -Изготвяне на некролози, брошури ,набор на текст, -запис на CD и др. преносим информационен носител. -зала с 250 места; -конферентна зала с 50 места. - красив парк за отдих, и почивка Неизползвани помещения на приземния етаж на сграда -50м² Тел.:, GSM:0877520445 е-mail:dani_andreeva75@abv.bg ; www.chitalishte.bg проекти: Допълващи субсидии-2005,2006,2007,2008г. , НП”ОСПОЗ”, „Библиотеките-центрове за четене и информираност 2008”.

Традиционни обичаи са: Ергенска Вартоломеева сватба – традиционен фолклорен обичай, известен в останалите части на България като”тулум”. Съчетава в себе си обреден сватбан танц и музика. Пресъздаване на целия български сватбен ритуал ,но обърнат наобратно. Участват над 30 персонажа от ежедневието ни .Ролите се пресъздават само от мъже. Дата:2.02.

Тодоровден: традиционен за селото и популярен в общината.Участват всички любители на конете и конния спорт. Празникът започва от рано сутрин с тържествен водосвет и захранване на конете. Издига се знамето на Конярското дружество.Следва обиколка на селото.Около обяд до късен след обяд на селската мера се реализират различни състезания с коне и магарета, както и конски кушии.Празникът завършва с общоселска веселба. Датата е подвижна, но винаги е съботата след Сирни заговезни Лазаровден.: Провежда се в събота пред Цветница.Лазаруват млади момичета,облечени в традиционни народни носии . Обхождат селото в ранната утрин с характерни лазарски песни и пожелания за здраве и берекет Коледуване: Момци от селото в традиционни коледни носии обхождат домовете в нощта на 24 срещу 25 декември. Предвождани от Полазник, който води групата. Изпълняват се традиционни песни и наричания.

Традиционни общоселски празници: Храмов празник на църквата: В църквата „Св. Параскева - Петка Търновска”, създадена през 1844г.дата:14.10.2008г. Отслужва се тържествена литургия. Оброк/курбан на селото/: датата е подвижна - 49 дена след Великден/Св.Дух/. В двора на църквата „Св.Параскев-Петка Търновоска” се прави курбан на селото. Традиционен събор на селото: Във всяка къща от селото се прави курбан за здраве на семейството и берекет в дома. В общоселски тържества се превръщат всички празници от българския културен календар.

Село БГ. благодари за предоставената информация и за снимките.
 
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
Пъргавеловите къщи - с. Яковци
Пъргавеловите къщи - с. Яковци
Виж повече
Хотелски комплекс Усоето - с. Усои
Хотелски комплекс Усоето - с. Усои
Виж повече
Вила Свети Георги - с. Велчево
Вила Свети Георги - с. Велчево
Виж повече
Слънчевата къща - село Марафелци
Слънчевата къща - с. Марафелци
Виж повече
Болярската къща
Болярската къща - с. Палинци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече