Меню

село Климент

с. Климент, Общ. Карлово, Обл. Пловдив
2299
Население 1229

Землище 39,18 km²

Надм. височина 373 m

Пощ. код 4348

Тел. код 031309
Имате по-актуална информация?

В селото се отглеждат много екологично чисти фуражни култури, зеленчуци и етерични култури като: Рози – 480 дка., от тях 80 дка. се отглеждат по биологичен начин в Кооперация „Био България ОИЛ”, която е със затворен цикъл на работа. Към нея има разсадник и розоварна. През 2004г. тук е произведено първото биологично розово масло в България ;
Лавандула – 350 дка. – от тях 100 дка. екологични;
Мента – 180 дка. – от тях 100 дка. екологични ;
Общо обработваеми земи : над 12 500 дка.
Горски площи : 2 581, 7 хектара.

Природни и исторически забележителности
Минерален извор – намира се на разстояние 1 км. от селото, водата е с лечебни свойства, по състав близка с минералния извор на гр. Хисар. Част от минералния извор е даден на концесионер за бутилиране и отглеждане на био продукти. 

В близост до селото се намират следните хижи: „Орел”, „Фенера”, „Чевира”, „Средногорец”, „Барикадите”, „Бунтовна”, както и много високопланински местности, подходящи за практикуване на екстремни спортове и туризъм. 

В селото има много добре развита художествена самодейност към читалище "В.Левски"л Самодейците наброяват над 80. Ше вземат много дейно участие в художествените състави, а те са Кукерски състав, детска,пъжка и женска певческа група, танцов състав и състав за изворен фолклор. Съставите са редовни участници във всички фестивали в страната. Многократно са участвали в нарнавали и фестивали в чужбина - Сърбия, Полша, Черна гора, Австрия и Португалия. Носители са на много награди и грамоти. Кукерският състав е един от десетте, носител на наградата "Представителен кукерски състав на България". женската певческа група е завоювала два златни медала от Коприщица. съставът зъ изворен фолклор е лауреат от "Балкан фолк" гр.В.Търново и Царево. Има направен филм, който се излъчва по националните медии.

Село.БГ благодари на кмета на селото Мано Манов за изпратената информация и снимков материал!
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Виж повече
Вила Приказка
Къщи за гости "Приказка" - местн. Копривките
Виж повече
Косовските Къщи
Косовските Къщи - с. Косово
Виж повече
Екопътека Бяла река
Екопътека Бяла река
Виж повече
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Виж повече
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Виж повече