Меню

село Китен

с. Китен, Общ. Приморско, Обл. Бургас
669
Население 1113

Землище 17,003 km²

Надм. височина 15 m

Пощ. код 8183

Тел. код 0550
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Курортното село Китен е разположено на 56 км. южно от Бургас . Намира се на полуостров, обграден от два живописни залива. Китен има два плажа – северен и южен. Северният плаж “Атлиман”, наричан още детски, с фин пясък и спокойно море е защитен от ветрове, а южният, които е по-голям, граничи с река Китенска – богата на кефал, шаран и мряна. Сезонът тук започва още през май и продължава до октомври. През летните месеци температурата на въздуха достига +28C, а на морската вода - +26C, но разположението на селцето до естествена гора не позволява да се усетят знойните летни горещини.

Селището е основано от преселници от Одринска Тракия. Историческите му корени са от много по-древно време, за което говорят намерените амфори на южния плаж, датиращи още от 6 в. преди Христа. Китен е наследник на древната крепост Урдовиза, чиито останки още личат на полуострова. Римляните наричали селището Орудиза. В историческите източници се посочва, че то е съществувало до падането под Османско владичество. Първото име на Китен е Урдовиза в памет на Стана Урдовиза – красива българка, желана от турския султан. Султанът й обещал, че ще освободи територията, която тя успее да обходи до залез слънце. Тя успяват да освободи от данък цяла Странджа и намира смъртта си, заедно със своя кон Атлиман на Северния плаж в Китен, който носи името Атлиман ( Заливът на Коня). Китен е модерен курорт, в който има малки луксозни частни хотели и квартири и почивни станции.

Южно от селцето се намират 6 къмпинга: “Китен”, “Юг”, “Корал”, “Нестинарка”, “Оазис” и “Арапя”, които предлагат бунгала на приемливи цени. В многобройните уютни ресторантчета и заведения за бързо хранене се сервира разнообразна храна – от Българската, Турската, Руската, Гръцката кухня. А откритите нощни барове, дискотеки, спортните комплекси, откритите и закрити басейни, гондола, луна парк предлагат разнообразни развлечения.
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече