Меню

село Киреево

с. Киреево, Общ. Макреш, Обл. Видин
1690
Население 204

Землище 32,5 km²

Надм. височина 376 m

Пощ. код 3823

Тел. код 093342

Телефон на кметството: 0884555994
Имате по-актуална информация?
В красива местност между леснодостъпните старопланински върхове "Връшка чука" и "Черноглав" се е сгушило село Кирeево, област Видин. До него се стига след малко отклонение по пътя от Кула към границата със Сърбия. Село Кирeево e създадено преди около 150 години. Основател е дядо Цеко Завалаша /Завалина/. Отеснели му били нивите и ливадите на дядо Цеко Завалаша в съседното село Раковица, та решил да се изнесе на близко ново място. През 1869 г. вдигнал колиба в бостана си и посадил дръвче. Нарекъл своето си село Пределина, тъй като се намирало на предела между двата върха. Предвидлив се оказал старецът - сега Кирeево е по-близо до оживения път от Европа за Варна и София, отколкото селото майка Раковица. В читалището на селото и до днес седи оригиналния портрет на дядо Цеко.

През 1876 година районът на младото село се оказва арена на бойни действия във войната на Сърбия с турците. Близо до него пада убит руският командир на отряд от българи и сърби ротмистър капитан Николай Алексеевич Киряев. Легенди се разказват за хубостта и храбростта на 35-годишния царски дворянин от Петербург, а костите му и досега лежат в намиращия се на два км от селото Раковишки манастир.

Днес в селото живеят 270 души. Възрастни и деца, оставени от родителите да растат на воля в чиста природа при баби и дядовци. На всеки празник и за посрещане на гости местните обличат народни носии. Няма гардероб без шаечните бели дрехи или бродираните с шевици ризи. Баби шият дрехи и на внуците за всяка възраст. В края на октомври /2005г./ с гости от Кула и Видин откриват етнографска сбирка. От известно време няколко къщи се предлагат за селски туризъм. Създадени са всички удобства.Селото се намира на само един километър от ГКПП "Връшка чука"и има шанс да стане популярна дестинация за туристи от чужбина. Киреево попада в т. нар. балкански пояс на лечебните растения. Над 140 лечебни билки се срещат в региона.

Новоизградена екопътека води гостите при ценните растения. Тя тръгва от селото и след 4 км стига до връх "Черноглав". Туристите могат да берат билки, а в ранна пролет ще могат да видят цъфнало единствено растящото на това място в България цвете Ерантос булгарикум. Цветето се среща само в този край и е защитено. Пътеката преминава през Петрова чешма, където кметът е вдигнал заслон и е сковал пейки, край малко проучената пещера Мечата дупка, през вековни липови гори с дърво на 300 години и свършва в Раковишкия манастир.

Село.БГ благодари на Красимир Каменов за съдействието.
Къщи за гости Медина
Къщи за гости Медина - село Извос
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече