Меню

село Кестен

с. Кестен, Общ. Девин, Обл. Смолян
2084
Население 79

Землище 26,956 km²

Надм. височина 1333 m

Пощ. код 4828

Тел. код 03040
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Кестен е разположено в Западните Родопи, в непосредствена близост до Българо-Гръцката граница. Отстои на 37 км южно от общинския център – гр.Девин. Намира се на 1320 м надморска височина. През селото минава река Кестенска, приток на река Въча. Населението на селото наброява 136 души. 

Относно произхода на името му съществуват различни предания. Според едно от тях сред селото имало див кестен, откъдето е произлязло наименованието му, а според друго един овчар умрял и в торбата му били намерени кестени от родното му място, от където останало името на местността и на селото.
През Балканската война почти цялото село е било опожарено, поради участието на някои от жителите му в Баташкото клане.
Околностите се характеризират с разнообразен релеф, богата растителност, красиви гледки и много природни забележителности. 

Релефното разнообразие се изразява в наличието на скални феномени, като Сасипата на чука, Фатматски камък и пещерите Кестенска и Форговска дупка.
Сасипата на чука е скално образувание, представляващо камъни в един размер натрупани на едно място, с хиляди кубични метри. Забележителността се намира на около 800м от селото.
Северозападно от селото се намира “Кестенска пещера”, която не е проучена и благоустроена, но представлява туристическа атракция. Пещера “Форгоската дупка” е с дължина 600м и има вътрешна река. Наличието на пещери благоприятства развитието на спелеотуризма в района. 

Растителността и животинския свят в района са изключително разнообразни. Срещат се и много редки растителни и животински видове. На около 0.5 км от селото се намира резерват “Шабаница”. Целта на създаването му е опазване на вековна буково-смърчова гора на възраст над 200 години, а на отделни смърчови екземпляри и над 350 години. Общата площ на резервата е 22,6 ха с буферна зона от 33,0 ха. Резерватът включва три насаждения, предимно от иглолистни видове със средна възраст 250-300г., пълнота 0,8 – 1, северозападно до югозападно изложение, разположени върху стръмни терени на 1700-1800 м надморска височина. Обитава се от благородния елен и глухара. 

Село Кестен е разположено в едно от най-красивите кътчета на Родопите. Запазената екосреда, девствената природа, богатството на водни ресурси и природни забележителности определят привлекателността на населеното място и потенциална му за развитие на курортно-туристическа дейност.
Вила Алба - с. Момчиловци
Вила Алба - с. Момчиловци
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Вила Беевски 1
Вили Беевски - с. Гела
Виж повече
Скален феномен Слона - село Настан
Скален феномен Слона - село Настан
Виж повече
Римски мост - Кемера
Римски мост - Кемера
Виж повече
Буйновско ждрело - село Ягодина
Буйновско ждрело - село Ягодина
Виж повече
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Виж повече
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Виж повече