Меню

село Кацелово

с. Кацелово, Общ. Две Могили, Обл. Русе
1370
Население 737

Землище 47,161 km²

Надм. височина 222 m

Пощ. код 7160

Тел. код 08149

Телефон на кметството: (08149)2222

Е-mail: kmetstvo_katcelovo@abv.bg
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?

Разположение:
Селото е разположено на 45 км. южно от Русе, в хълмист район на десния бряг на р.Черни лом.

История - с. Кацелово принадлежи към етническата група на ХЪРЦОИТЕ. Тази група не е многобройна и е разположена в райна на гр. Бяла, с. Кацелово и гр. Разград. Съществуват различни теории за същността на тази етническа група. От гледна точка на етнологията следва да се приеме, че това е коренното население от полето - "кърски сой", доката населението на всички околни села е заселено от други райони. Съществува и становище, че хърцоите са потомци на родовете последвали големият син на Цар Симеон - Владимир - Хърсате при заточението му поради желанието да отхвърли официално приетата християнска религия. Хърцоите имат специфични обичаи, диалект и до средата на ХХ век са били относително затворена етническа общност.В селото са запазени обичаи, песни и предания, свързани с този етнически произход.

Развит отрасъл:
Животновъдство, зърнопроизводство. В селото функционират оранжерии за ранни зеленчуци.
Основна стопанска единица е ППК "Надежда", която се занимава основно със зърнопроизводство. Кооперацията разполага с подерен машинотракторен парк и складово стопанство. Кооперативното предприятие "МЕЛКО ПТК" ЕООД произвежда всички видове брашна с модерно мелнично съоражение на фирмата "SKIOLD" Дания. Мелницата е регистрирана по Закона за храните и поддържа системите за качество.
Селото е добре благоустроено. Има основно училище, читалище, киносалон, добре поддържани търговски обекти. 

Забележителности:
Природните дадености и ландшафта правят с. Кацелово атрактивно място за краткотраен отдих и селски туризъм. Селото е с добри пътни връзки с гр. Русе, гр. Попово, гр. Бяла. То е в непосредствена близост до Средновековен гр. Червен. Река Черни Лом и изкуствените водоеми предоставят възможност за риболов. Вековните гори дават възможност за разходка на прохлада и събирането на билки и гъби.
Черквата "Св.Богородица"- 1866 г. На 2 км. ЮЗ от селото е запазена селищна могила от късния халколит.

Възможности за инвестиция:
Близо до селото, в местността "Голямото селище" има малък язовир  две хижи подходящи за инвестиция.
Земеделскотопроизводство, животновъдството. В селото са налице свободни сгради от бивши цехове в които може да се развие производство. Населението е гостоприемно и толерантно към различните етноси. В селото освен българи живеят още турци и цигани. Заселени са и три английски семейства. Сградният фонд е относително добър. Къщите са построени предимно през петдесетте и шестдесетте години на ХХ век. Всички са електрифицирани, водоснабдени, а около 40% от дворовете са и с централна канализация. Село Кацелово не е обезлюденио. То притежава потенциал за просъществуване. Възможностите на европейското финансиране ще му дадат нов шанс. 

Село.БГ благодари на Агроактив ООД за изпратената информация!

Къща за гости Съни дейс
Къща за гости Съни дейс - с. Божичен
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече