Меню

село Катуница

с. Катуница, Общ. Садово, Обл. Пловдив
2289
Население 2321

Землище 22,648 km²

Надм. височина 162 m

Пощ. код 4120

Тел. код 03117

Телефони на кметството: (03117)22-50, (03117)22-47
Имате по-актуална информация?
Катуница е село в Южна България. То се намира в община Садово, Област Пловдив. Селото се намира на 13,5 километра от центъра на Пловдив. През него минава река Чая, вливаща се в р. Марица.

Известно е със своите могили.

С града го свързва както междуградски транспорт, така и градски - автобус номер 22, както и железопътни линии.

В Катуница е разпространено земеделието. По-слабо развито е животновъдството. В селото има фирма за производство на сушени продукти, както и спиртна фабрика. Селото разполага и със два завода за производство на боза. Тук се намира и една от най - големите фирми в България за разфасовка и пакетаж на пестициди.

В селото има и производство на алуминиева и PVC дограма.

Основно училище "Христо Ботев" е едно от най-престижните образователни институции в община Садово. Има читалище с група по народни и спортни танци и функционираща библиотека, голям стадион, който разполага с два терена - един за мачове и един тренировъчен, целодневна детска градина "Свобода", църквата "Свети Никола". Тя е еднокорабна, покрита с каменни плочи. През 1833 г. пловдивския митрополит Никифор известил селяните, че е дадено разрешение от Високата порта за строеж. Строителството на църквата е започнало още същата година. Тя била изградена върху старо християнско гробище в югозападните покрайнини на селото и имала доста скромни размери: ширина - 10 м, дължина - 22 м, и височина над земята до 3 м. За да не дразни мюсюлманите, била вкопана един метър в земята. Тя нямала нито камбанария, нито метална камбана - имала четири дървени камбани с различни размери, закачени на греди в двора. През пролетта на 1834 г. била изографисана от гръцки художници, които нарисували на стените и на тавана ѝ  библейски сцени. По-късно тези образи са били заличени. Запазен е единствено образът на ктитора Златан Вълчев Благоев - в преддверието, в ляво от входната врата. От църквата произхожда един диптих "Богородица, Христос и светци" от 19 век, дело на зографи от Тревненската школа, който се съхранява в иконохранилицето при Пловдивската митропол. Църкавата е осветена през 1834 г. По онова време Катуница е наброявала 70 къщи.

В селото има още здравна служба, две аптеки, парк и "Багерските дупки" - малко изкуствено езеро, намиращо се в южната част на селото. Богато е на разнообразни видове риба - шаран, мряна, каракуда, кефалр, амур, сом, червеноперка и други.Има още ресторант "Бунара", дискотека "Big friend", кафе-градина "Рубин" , което разполага и с компютърна зала, басейн - кафе - аператив "Рай", сладкарница.

Всяка година, в седмицата преди 24 май, се провежда събор на селото. Футболния отбор на селото участва в ежегоден общински турнир. През 2006-та печели първо място.


Село.БГ благодари на Мариела за изпратената информация!
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Виж повече
Вила Приказка
Къщи за гости "Приказка" - местн. Копривките
Виж повече
Косовските Къщи
Косовските Къщи - с. Косово
Виж повече
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Виж повече
Екопътека Бяла река
Екопътека Бяла река
Виж повече
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Виж повече