Меню

село Катунец

с. Катунец, Общ. Угърчин, Обл. Ловеч
3171
Население 438

Землище 48,671 km²

Надм. височина 215 m

Пощ. код 5569

Тел. код 06934
Имате по-актуална информация?
Село Катунец е разположено в северните склонове на Стара планина,в пазвите на Ловешкия предбалкан,на 23 км. западно от гр. Ловеч и на 34 км югоизточно от гр.Плевен.

Селото е свързано с второкласен път, поддържан в добро състояние с градовете, Ловеч и Плевен.През него минават автобуси за Червен Бряг (през Бежаново и Беглеж), за Угърчин, Плевен и Ловеч.

Най-старите сведения за с. Катунец са турските регистри от 1840 г.на Никополския санджак. Писмени сведения за него се пазят в Гложенския манастир "Свети Георги".Най-старите му жители са преселници от съседните села: Торос, Казачево, Николаево, Микре, Угърчин, Троян и др. В."Стремление" в брой 6-ти от 25.02.1912 г. се твърди, че населението му по това време е възлизало на 2 750 души. Селото дава свидни жертви във войните за свободата на България: 9 души загиват в Балканската война, 28 - в Първата световна война и 3-ма - във Втората световна война.

През 1875 г. в Катунец е създадено първото Основно училище, а през 1919 г. се открива прогимназия.През 1907 г. е завършена сградата на местната църква, осветена на 30.08.1909 г. под името "Св. Арахангел Михаил".Същата година е основано читалище "Просвета".През учебната 1914/1915 г. е открита новата сграда на училището, с рекорден брой ученици - 280 души, от които 150 момчета и 130 момичета.

През есента на 1922 г. се открива съвременна телеграфо-пощенска станция.

Селото се гордее с богат интелектуален потенциал: шест души научни работници, повече от 130 души с висше образование, от които един професор по география, един професор по математика, трима доценти, 35 учители,31 завършили икономика, 12 инженери, 10 души лекари, 28 медицински сестри, 5 души ветеринарни лекари, 2-ма генерали, 28 офицери, 38 подофицери, сержанти и старшини на свръхсрочна служба и т.н.

Подробни сведения за селото са публикувани в излязлата от печат през 2006 г. книга "Катунец, малка енциклопедия", автори Въцо Маринов Бобенски и Петър Мотков Бобенски. 

Село.БГ благодари на Георги Беломъжов за изпратената информация!
 
Къща за гости Две стрехи - село Голец
Къща за гости Две стрехи - село Голец
Виж повече
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
Вила Тилия - с. Бели Осъм
Вила Тилия - с. Бели Осъм
Виж повече
Къща за гости Онгъл - с. Кърпачево
Къщи за гости Онгъл - с. Кърпачево
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
Комплекс Хитър Петър - с. Бели Осъм
Къща за гости Хитър Петър - с. Бели Осъм
Виж повече
Троянски манастир Успение Богородично - село Орешак
Троянски манастир Успение Богородично - село Орешак
Виж повече
Деветашка пещера - село Деветаки
Деветашка пещера - село Деветаки
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват Старо Стефаново
Архитектурен резерват Старо Стефаново
Виж повече