Меню

село Камено поле

с. Камено поле, Общ. Роман, Обл. Враца
2036
Население 770

Землище 55,653 km²

Надм. височина 371 m

Пощ. код 3150

Тел. код 09126

Телефони на кметството: 0884330549, (091262)2262, (091262)2277

Е-mail: kmetstvo_k.pole@abv.bg
Имате по-актуална информация?
Село Камено поле се намира в Предбалкана на Северозападна България. То е разположено точно по средата между Червен бряг и Мездра. Добивът на мед и желязна руда е характерен за скалисти места като това селище. През него минава река Хърчене, образувала много лечебни карстови извори.

В Камено поле има уникални пещери, а към северния му край са затрупани много тракийски могили, и до днес обект на иманярски нашествия. В близост до селото има скални образувания, обявени за природни забележителности.

Според някои учени село Камено поле е селище от около 40 000 години и то е едно от най-древните заселени места на Света. От древни времена е пазарен център.Става околия официално на 26 юни 1980 г. с Указ №317. В селото най-известни родове са тези на Катираните и Ходжовците, които направили много за него, построявайки училище, здравен дом, библиотека и много чешми. Друг известен род са Тарилите и Кънинците.

В края на селището се намира една пуста църква, за която селяните говорят, че някога Иван Асен ІІ е построил, / за което всъщност има доказателства/ и се разнасят легенди, че под основите ѝ е заровено прокълнато злато. Фолклорното съдържание на този Северняшки край е богато. То е смесица от разнообразните традиции на древните жители и новите култури на хората от 18 и 19 век. Най-известните народни танци са изпълнявани на селския площад чак до средата на 20 век.

Селото се слави със своите хора - Ганкино и Каменополско, които се съхраняват в скрижалите на Музея на народното творчество.

През селището минава красивата река Хърчене, която по пътя си образува много проломи и живописни образувания. Богатата природа на Камено поле има своите 3500 вида билки и стотиците квадратни метри борови гори. Във всеки дом се пазят вековните традиции и се поддържа пламъка на патриотизма от времето на Турското робство. Всеки празник се чества с пищна трапеза край огъня и дълго вито хоро на площада, а специално се празнуват 3 март, денят на Българското Освобождение и 6 септември, Съединението на България.

По Коледа обикалят селото коледарите, а на Еньовден се изпълняват по залез слънце обреди за здраве и плодородие. Камено поле се слави с пъстрите си носии, многобройните си танци и специфичните си песни. Още всяка година жителите излизат на нивата от най-ранна пролет и садят своите култури, за да бъде зимата им спокойна.

Малката библиотека в училището е средище за размяна на литература и писмени произведения. Жителите много я ценят. По старата документация е остановено, че училището е построено през заветната 1835 г., а новата църква отваря врати още на следващата 1836 г. Още се разказват народните разкази и предания още отпреди 200-300 години.

И до днес жителите пазят убежденията си за господарката на реката, която взима на всеки 100 години жертва от скалистия си нос. 
Село.БГ благодари на Тихомир за изпратената информация!
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече