Меню

село Кайнарджа

с. Кайнарджа, Общ. Кайнарджа, Обл. Силистра
2339
Население 699

Землище 44,871 km²

Надм. височина 173±1 m

Пощ. код 7550

Тел. код 08679
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Село Кайнарджа се намира в Североизточна България, област Силистра и е център на община, състояща се от 15 населени места. Отстои на 29 км от областния град- Силистра.

През 1774 година името на малкото селище Кайнарджа, разположено в източната част на Дунавската хълмиста равнина, трайно навлиза не само в българската, но и в европейската история. Най-ранното писмено сведение за селото под същото име се намира в турските данъчни регистри от 1583 г. Два века по-късно причината то да стане известно е подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор от 21 юли 1774 г., сключен между Русия и Османската империя след Руско-турската война от 1768–1774 г. Този договор е подписан в края на петата поредна Руско-турска война, предприета от руската императрица Екатерина II срещу султан Мустафа III. С него се постановява покровителството на Русия над християнското население на Балканския полуостров. През 1892 г. събитието е увековечено с построяването на историческа чешма на място, където е извършен актът. Оригиналът на Кючуккайнарджанския договор се съхранява в Централния държавен военно-исторически архив в Москва.

Първата публикация на документа на български език е направена през 1938 - 1939 година от проф. Георги Генов. По силата на Букурещкия мирен договор от 1913 г. цяла Южна Добруджа (в т.ч. и с.Кайнарджа) е предадена на Румъния. Тези земи са върнати на България едва през 1940 г., след подписването на Крайовския мирен договор. Паметник на културата и архитектурата е храмът " Св.Троица", осветен през 1862г. В центъра на селото е издигнат и паметник на загиналите във войнитв кайнарджанци. През 1974г. е отбелязана 200-та годишнина от подписването на Кючуккайнарджанския договор. От 1994г. на всеки 5 години това събитие се отбелязва с културни прояви.

На 20.06.2009г. за отбелязване на 235-годишнината от подписването на договора е издигнат паметник в чест на руската императрица Екатерина Велика. Върху триметрова скала руската владетелка е изобразена като Минерва. В композицията са включени герб на Русия от времето на Екатерина, карта на Балканския полуостров и развяващо се знаме. От 1999г. в района на Историческата чешма ежегодно се провежда регионален събор "Край чешмата под върбата".

Общината има добри традиции в лозарството. Отглеждат се лозя от сорта " Каберне Совиньон". В самото село функционира винарска изба, в кояо се произвежда вино по стара добруджанска технология.От един сорт се произвеждат три вида вина - бяло от червено грозде, розе и червено сухо вино. Според специалистите виното се характеризира с много голяма плътност - средно 28 единици сухо вещество и алкохол минимум 14 обемни процента. По-голяма част от продукцията се изнася в чужбина. Съществува и звено за авиационни услуги в селското стопанство "Ребус". Фирмата предлага и курсове за пилоти, както и разходки по въздуха. В селото са запазени много традиции. По Коледа може да срещенете по улиците коледари, а по сирни заговезни, на площада ще ви потупа за здраве и някой кукер.

Село БГ. благодари на Катя Николова за предоставената информация и снимки.
 
Къща за гости При Доктора - с. Нова Черна
Къща за гости При Доктора - с. Нова Черна
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече