Меню

село Казанка

с. Казанка, Общ. Стара Загора, Обл. Стара Загора
1493
Население 114

Землище 37,807 km²

Надм. височина 474 m

Пощ. код 6062

Тел. код 041117
Имате по-актуална информация?
Село Казанка е в Южна България. То се намира в община Стара Загора, Област Стара Загора.На 15 км. северозападно от Стара Загора във всички карти на България е поставен условен знак на минерална баня.

Това са съществувалите още от римско време,Старозагорски минерални бани, разположени в красива долина, всред зелени дъбрави по южните склонове на Сърнена Средна гора. На 7 км. още по-нагоре из долината, все в същата посока е село Казанка, зад което се намира с. Розово, а още по-на север и гр. Казанлък. Къщите са разположени амфитеатрално по стръмните брегове и склонове на двете реки и височината, включена между тях, където е центърът на селото. По такъв начин, макар че общото изложение на селото е югоизточно, отделни махали и къщи имат най-различно изложение във всички посоки.

Границите на Казанското землище със землищата на съседните села е почти все по билото на Средна гора и/или южните разклонения. Така, че землището образува един затворен водосборен басейн на двете рекички, които се сливат в селото, за да дадат началото на река Сюветлийка, приток на Съзлийка и Марица.Самото село вероятно е получило името си от място от коритото на реката минаваща през него, наречено  "Казането". Това място представлява бяла и изгладена от река Казанска. Населението винаги е било чисто българско, а името на селото е било същото и преди освобождението от турско робство.То е дало името "Казански" на два големи квартала в Стара Загора и Казанлък. Ботевия четник Стоян Димов Терзиев — Стоян Войвода. Религията, която се изповядва в селото е източно православие.

Село БГ. благодари за предоставената информация.
Комплекс Артемида
Комплекс Артемида
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
Бутикова винарна Мидалидаре Естейт - село Могилово
Бутикова винарна Мидалидаре Естейт - село Могилово
Виж повече