Меню

село Илия

с. Илия, Общ. Невестино, Обл. Кюстендил
1490
Население 40

Землище 15,625 km²

Надм. височина 815 m

Пощ. код 2581

Тел. код 07939
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Илия е село в Западна България. То се намира в община Невестино, Област Кюстендил.

Село Илия се намира в планински район. Разположено е по източните склонове на върховете Езерник и Човеко, по западните, източните и южните склонове на височината Ветрова воденица. Планирано е близо до село Илия да се изгради нов контролно-пропускателен пункт между България и Република Македония.

За първи път се споменава в регистър от 1576 г. като Кленовик, в което е влизало и съседното село Църварица. При направени проучвания в голямата пещера „Радина пещера“ край село Илия се е установило, че е била населявана в края на каменномедната епоха и ранножелязната епоха. В областта са открити и материали от средния неолит и ранния неолит. Доказано е , че тя била населявана в края на каменномедната и началото на ранножелязната епоха / 10 000 -3500г.пр.Хр./

До селото има река, която се нарича Турската река. Тя се казва така, защото според местното предание който турчин я преминел животът ставал застрашен от живеещите българи до тази река. По време на турското робство в този район са се заселили малко преселници от Кюстендил. Те всъщност са търсели убежище, скрито в планината, за да не могат да ги открият турските власти. Така в този район до днес не се гледа с добро око на турците от малцината останали живи там.

До преди 10 ноември 1989 година в близост до селото всяка година се е правил събор на „Черната скала“. Там отиваха както местните и потомците им от цяла България, така и много жители от тогавашната Югославия. 

Пещера „Радина пещера“ Параклис „Св. Илия“ с храмов празник на 2 август. Събират се средства за въстановяването му. При кмета е отворена книга и всеки може да се запише, след като даде дарение за това благородно начинание.

Село БГ. благодари за предоставената информация.
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра
Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра
Виж повече