Меню

село Изгрев

с. Изгрев, Общ. Левски, Обл. Плевен
2190
Население 491

Землище 21,836 km²

Надм. височина 57 m

Пощ. код 5924

Тел. код 06531

Телефон на кметството: 06531/2223

Е-mail: kmetstvo_izgrev@abv.bg
Имате по-актуална информация?
Село Изгрев е едно от малките населени места в община Левски. Разположено е в Среднодунавската хълмиста равнина, по средното течение на р. Осъм. Намира се от двете страни на главния шосеен път Левски-Никопол. Отстои на 40 км от областния град Плевен и на 18 км от общинския център. Възниква през 16 век. 

Старото му име е Дервишко и е свързано с няколко предания за произхода му. През 1934 год. с царски указ се приема името село Изгрев. 

Населението е предимно българско. Тук живеят главно турчеещи се цигани около 80 човека с тенденция броят на това население да нараства за сметка на българското. Къщите в селото се обитават от около 600 човека. Увеличава се броят на къщите, за които никой не се грижи. 

Обработваемата земя на селото е 16 128 дка. Включена е в 2 земеделски кооперации - ЗГЖ "Напредък" и ПШС "Съгласие". 

В миналото изгревчани са били известни с лозята, виното, ракията. Славели се като добри градинари и предавали своя опит в Чехия. До 1989 - 1994 год. в ТКЗС са отглеждани 210 крави, 1 500 овце, 300-350 свине. След този период животновъдството се развива само в личния сектор. В личните дворове сега има 107 крави и телета, 350 овце, 290 кози с тенденция към увеличаване броя на последните. 

Кооперациите се специализират в зърнопроизводството - пшеница, ечемик, леща, слънчоглед, царевица. В отделни години са постигнати рекордни добиви от тези култури. 

През 1989 г. е създадена овощна градина върху площ от 300 дка - ябълки, кайсии, сливи. Сега съществуват само 100 дка ябълкови гродини почти, които са почти пред ликвидиране. Опитът показва, че при наши условия добри резултати дават безразсадовите домати, пипер, бамя, ягоди. Лозарството е занемарен поминък. Има стопани, които само за лични нужди отглеждат 0.300 до 0.500 дка лозе. 

В условията на безработица част от социално слабите семейства се занимават със събиране на билки - цвят и плод бъз, липа, лайка, коприва. 

Интересна сграда със своята архитектура и вътрешно оформление представлява порутената вече църква "Св. Великомъченик Прокопий", която е строена 1883 год. Тя е дело на даренията и труда на бедни и богати семейства. Представлява интерес като ансамбъл със Старата чешма и калдаръмения площад


Посещавана от всички е местността "Кърски чешми" - с водопоище перало. Нужни са средства за почистването и обновлението и. 

В с. Изгрев има 2 могили на юг от населеното място с неизяснен произход и време на възникване. Най - разпространената версия за предназначението им, е че са служели за руски наблюдателници. На мястото на третата могила е имало гробове на загинали руски войни. Изчезнал е само надграбния паметник. Шестдесет и трета военно - временна болница на руската армия се е намирала на границата на с.Българене и с.Изгрев. Следи от водопровод личат на 500 метра в местността "Куничева чешмичка".
В местността "Манастира", близо до гора и вода, според преданията е имало манастир. Има и следи от зидове и от там се открива чудна гледка към равнината и Стара планина. 

Най-светли празници в селото са :"Коледа", "Бабин ден", "Зарезан" и традиционният "Събор". През годините той е променял мястото си в календара на изгревчани. Сега е утвърден в първите почивни дни на месец август, около празника "Св.Илия".Периодично се ортанизират срещите на старите родове -Хичевци, Панковци, Пандуря, Сутьовци и др.
Посрещането на пролетта /Пърлене на Баба Марта/ срещу 1 март носи много радостни очаквания с буйните огньове, песни и черпня. 
Възможност за инвестиции в областта на :
- Наемане на общински сгради и използването им за производствени и социални нужди;
 
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече