Меню

село Иванча

с. Иванча, Общ. Попово, Обл. Търговище
2041
Население 25

Землище 8,404 km²

Надм. височина 286 m

Пощ. код 7859

Тел. код 060383
Имате по-актуална информация?
Село Иванча е разположено е в хълмообразна местност, върху склон, до северния бряг на река Голямата река, на границата между Поповския и Омуртагския край. Намира се на 22 км на юг от Попово, и на 13 км от град Антоново, на 300-500 м надморска височина.

Землището му граничи със селата Баба Тонка, Долец, Пиринец, Долна Златица и Бракница.

Старото имена селото е Курт Алан (вълча поляна), споменато за пръв път в турски данъчен регистър от 1555 год. Селото се е намирало на 1км. от сегашното и е било преместено заради прииждането на реката. В местността Юрта (Юртлука) били заселени и черкези, които изгарят поселението си, когато го напускат. Освобождението заварва селото като чисто турско. След 1883 год. започва масовото му заселване с българи.

Църквата на селото „Св. Пророк Илия“ е била построена през 1885 год., а училището в Иванча датира от 1884 год. Девет водопада красят селото, разположени по левите и десните притоци на Голямата река Изградената екопътека, започваща от моста в края на селото. Има отделено място за палатки и надслон за туристи. От кулата за наблюдение се открива чудесна панорама. Денят в който селото празнува своят курбан за благодат е Свети Свети Константин и Елена, на 21 май.

Старите селски родове са: Бозмовите, Димиевци, Коравците, Малчевите, Маневите, Петровци, Симеоновци, Стойчевите, Сяровите, Чилингировите и др.

Днес селото е едно от най-малките в Поповска община по броя на жителите си, които са предимно много възрастни пенсионери.

Село БГ. благодари за представената информация.


 
Ваканционен Комплекс Стара речка
Комплекс Стара речка - с. Стара речка
Виж повече
Къща за гости „Ботаника“
Къща за гости Ботаника - с. Надарево
Виж повече
Крепост Ковачевско кале - село Ковачевец
Крепост Ковачевско кале - село Ковачевец
Виж повече