Меню

село Змейово

с. Змейово, Общ. Стара Загора, Обл. Стара Загора
1569
Население 733

Землище 39,667 km²

Надм. височина 422 m

Пощ. код 6059

Тел. код 04124
Имате по-актуална информация?
Село Змейово се намира на около 9 км северно от Стара Загора, на прохода в Средна Гора между Тракия и Казанлък, откъдето идва и старото му турско име Дервент (проход), а новото се свързва с пещерата “Змейова дупка”. Предполага се, че на сегашното си местоположение Змейово е от края на ХV и началото на ХVІ век.

Първите заселници прокудени от Стара Загора при нашествието на турците се заселват около извора и така създават Горната махала. По-късно около църквата, която е изградена върху руините на църква която е част от стар манастир се заселват други бежанци, като по този начин се формира и централната част на селището. За по-ранната история на селото не са останали много доказателства, открити са тракийски надгробни плочи в местностите около селото, но районът не е проучван и не може с точност да се каже от кога датират, има сведения за манастири които са се намирали в района около Змейово, но за съжаление не са запазени до наши дни. През 1926г. група младежи откриват в местността Боров дол останките на стар манастир, които се предполага, че е построен през Второто българско царство в чест на царете Асен и Петър. Мнозина смятат, че това е манастирът в който цар Борис І приема християнството, но липсват доказателства за това твърдение. Носи се предание, че ослепеният цар Борил ІІ е прекарал последните дни от живота си или в манастира чиито останки са намерени в местността Аладжак дере, или в манастир наречен “Козма и Дамян” , който се намира в местността Остра чука, близо до съседно на Змейово село Борилово. Легендата разказва, че в този манастир е и гроба на Борил.
Западно от Змейово още личат следи от старо градище, което е пазило прохода, то е разположено на площ около 10-12 декара. Видими са основите на външната стена и останки от стените на постройка. В близост до него се е намирал и а стар манастир “Свети Никола”, дал името на местността Манастирище. По-пълна информация за историята на село Змейово и неговото минало, може да се намери в книгата “Змейово минало” с автор Стоян Яйджиев. Той е изследвал всички възможни източници, за да събере и малкото останали доказателства за историята на селото.
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
Бутикова винарна Мидалидаре Естейт - село Могилово
Бутикова винарна Мидалидаре Естейт - село Могилово
Виж повече