Меню

село Зетьово

с. Зетьово, Общ. Чирпан, Обл. Стара Загора
2929
Население 1251

Землище 32,19 km²

Надм. височина 170 m

Пощ. код 6220

Тел. код 041357
Имате по-актуална информация?
 Село Зетьово е разположено в югозападния край на Старозагорска област, на пътя гр.Чирпан – гр.Димитровград, върху три от снижаващите се хълмове на Средна гора, стигаща до бреговете на р.Марица. Зетьово е старо селище. Най- старото му име е „Енищен”, изговаряно от местното население в славянобългарската му форма ”Енище”, което в буквален смисъл ще рече”ново село”, но и „село на зетя”.

Църквата „Вознесение Господне” с.Зетьово, известна в селото под името „Свети Спас” е строена от 1872-1874 г., от майстор Димитър Стойчев /Виничкин/ от с.Югово. Изградено от ломен камък, малка по размери, но притежаваща нещо интересно- вътре под самата църква е направено „Аязмото”. Строителите са го копали и с престилки изнасяли пръстта отвън в продължение на няколко месеца. Тя е построена изцяло от дарения на жители от селото, чиито имена са изографисани заедно със иконите и стенописите от неизвестен зограф и запазени и до днес. Църковните празници, които традиционно се провеждат в църквата са „Спасов ден” и „Архангелов ден”. Спасов ден е най-тачения религиозен празник за селото ни.

На „Спасов ден” се е правело голямо хоро на което се хващат всички млади булки, като се е смятало, че това ще им осигури „омъжване” за следващата година. Този празник на времето е бил и църковен и светски/тогава се празнувал събора на селото, който сега е на 24май.

Село БГ.благодари на Тенчо Спасов за предоставената информация.
 
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
Комплекс Артемида
Комплекс Артемида
Виж повече
Бутикова винарна Мидалидаре Естейт - село Могилово
Бутикова винарна Мидалидаре Естейт - село Могилово
Виж повече