Меню

село Здравковец

с. Здравковец, Общ. Габрово, Обл. Габрово
2437
Население 61

Землище 19,182 km²

Надм. височина 633 m

Пощ. код 5344

Тел. код 06711
Имате по-актуална информация?
На 685 м. надморската височина, в сърцето на Габровския балкан е кацнало село Здравковец. Това малко селце удивява с многото забележителности, разположени в землището му.

Преоткрили красивата природа и потенциала на малкото селце, много хора купуват имоти тук и се връщат на село. В района вече действат вече две къщи за селски туризъм, където може да отседнете и спокойно да посетите всички забележителности. Една от тях е Балканджийската къща в съседното селце-махала село Живко. Любезните домакини ще ви посрещнат и ще ви предложат вкусни селски манджи и незабравимо изживяване – конна езда.

Не пропускайте на посетите:

“Скалният венец “Витата стена” е важно място за орнитолозите. Там гнездят птици, които са обявени за застрашени в Закона за биологичното биоразнообразие и анекс I на директива 79/409/EEC/. Такива са сокол скитник /Falco peregrinus/ и черния щъркел /Ciconia nigra/. Според проучване от 2004 г., в района се наблюдават над 50 вида представителя на пернатия вид”. “Според местните жители, по поляните и в горите около селата има голямо разнообразие на лечебни билки (над 50 вида)”, добавя кметския наместник на с. Здравковец, инж. Пенка Казакова.

“Седем са пещерите в близост до с. Здравковец - Мачанов трап, Матьова усойна, Червената локва, Красивата, Малък Беляковец, Луюва пропаст и Беляковец”, разкрива г-жа Димитрова, ръководител на проекта. “Мачанов трап е дълга 1907 м. и е една от най-дългите пещери в България, което дава сериозни предпоставки за развитие на спелеологията”. Друга забележителност е езерото Биляковец. То е обявено за природна забележителност. С площ около 2 хектара, езерото е дом на много риби, птици и земноводни. 

Светло бъдеще и оживление на района очаква село Здравковец с започналия проект за изграждане на първият в Югоизточна Европа демонстрационен хотел за екоиновации. Той ще представлява „витрина” на най-новите и приложими в български условия екотехнологии в строителството – слънчеви и фотоволтаични панели, слънчева рефлекторна осветителна тръба, оползотворяване на дъждовни води, вятърен генератор и др. За първи път ще бъде внедрена и система за интерактивна визуализация на количеството произвеждано и потребявано електричество в реално време. ХИЛТОП ще разполага с места за настаняване на 68 души, ресторантска част, 2 конферентни зали и мултифункционална зала за активни занимания с ученици или провеждане на срещи, семинари, конференции. 

По проект пък на кметството, с партньорство на неправителствния сектор е изградена стратегия за „Планиране на местното икономическо развитие на кметско наместничество Здравковец”, което също ще подпомогне развитието на района. 

Село.БГ благодари на г-н Радослав Йонков и целия му екип за предоставената информация и снимки!
Капитановата къща - с. Боженци
Капитановата къща - с. Боженци
Виж повече
Бутикови къщи за гости Легендитe
Бутикови къщи за гости Легендитe - с. Беломъжи
Виж повече
Комплекс Боженски чифлик
Комплекс Боженски чифлик - с. Съботковци
Виж повече
Бабината къща
Бабината къща - с. Генчовци
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Батошевски манастир Успение Богородично - село Батошево
Батошевски манастир Успение Богородично - село Батошево
Виж повече