Меню

село Жребево

с. Жребево, Общ. Девин, Обл. Смолян
1565
Население 93

Надм. височина 1275 m

Пощ. код 4827

Тел. код 03040
Имате по-актуална информация?
Село Жребово е разположено в Западните Родопи, недалеч от Българо-гръцката граница. Намира се на 1280м надморска височина. Отстои на 35 км от общинския център – гр.Девин и на 80 км от областния център – гр.Смолян. Населението на селото наброява 165 души. 

Според местно предание една есен юруците, когато подкарвали стадата си за Беломорието, на това място забравили едно конче и напролет когато се върнали, то било вече порастнало. Нарекли местността Жребово, откъдето според преданието произхожда наименованието на селото. 

За древната история на тези земи свидетелствуват намиращите се на около 1 км от населеното място останки от средновековно селище в местността “Каурчан”. На върха е имало църква, звука от биенето на която, според местните хора, се е чувал в близките гръцки села. 

Околностите на селото са богати на природни забележителности – скални образувания, пещери, уникални растителни и животински видове, които благоприятстват развитието на маршрутно-познавателен и спелеотуризъм. 

Релефът на околните местности е типично планински, с характерните за тази част на Родопите особености - хоризонтално и вертикално разчленение, лесна достъпност на склоновете, наличие на скални образувания и пещери. Особеностите на релефа го правят подходящ за практикуването на разнообразни форми на спортен туризъм като спортно ориентиране, преходи с планински колела, делтапланеризъм и мотокрос. 

В местността “Горния дол” могат да се посетят две неблагоустроени пещери, в една от които има естествен извор. Стръмните скали в местността “Гарванов камък” са подходящи за скално катерене.
Туристически интерес представлява скалното образувание Фатматски камък, намиращо се на около 2 км от селото. Съществува предание, че сутрин рано от височината на камъка се вижда Бяло море. 

На 2-3 км от селото се намира резерват “Шабаница” /Старата гора/. В резервата се опазват вековни букови и смърчови гори на възраст над 200 години. Има обитания на благородния елен и глухара.
 
Малкото родопско селце очарова с гостоприемството на населението си, изключителната природа и богатата си история. Практикуват се традиционните поминъци - земеделие, животновъдство и дървопреработка. Тук може да се види и известния с лечебните си свойства мурсалски чай, който се отглежда от местното население.
Вила Алба - с. Момчиловци
Вила Алба - с. Момчиловци
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Вила Беевски 1
Вили Беевски - с. Гела
Виж повече
Скален феномен Слона - село Настан
Скален феномен Слона - село Настан
Виж повече
Римски мост - Кемера
Римски мост - Кемера
Виж повече
Буйновско ждрело - село Ягодина
Буйновско ждрело - село Ягодина
Виж повече
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Виж повече
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Виж повече