Меню

село Жеравна

с. Жеравна, Общ. Котел, Обл. Сливен
2224
Население 406

Землище 52,989 km²

Надм. височина 642 m

Пощ. код 8988

Тел. код 04585
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?

Село Жеравна е разположено в югоизточните склонове на Стара Планина, недалеч от гр. Котел. Това е едно от напълно запазените архитектурни селища в България, съхранило в себе си изяществото на възрожденските майстори. Типичното за този край строителство на къщи с каменни основи и разнообразна вътрешна дърворезба ни кара да се възхищаваме на всеки детайл.

Всички къщи са изключително живописни, предимно двуетажни, с издадени напред стрехи.

Тесните калдъръмени улички ни водят към най-високата част на селото, откъдето се открива прекрасна панорама. Загледани в далечината, чуваме лаят на някакво куче, песента на далечен петел и как във въздуха се носи звукът на черковната камбана, примесен с уханието на цветя.

Предполага се, че името на селото произхожда от славянската дума "жернов", която означава "воденичен камък".  Според писанията запазени до днес, става ясно, че в селото е имало много воденици и е било добре развито занаятчийството, търговията и овцевъдството.

По време на Османското робство, Жеравна е било войнишко село с името Башкьой. След подписването на Одринския мирен договор през 1830г., почти половината от жителите на Жеравна се изселват в Бесарабия, където основават селище със същото име. В края на 18-и век селото е жестоко опустошавано от турците, виждащи края на своята империя.

В Жеравна има метох на Хилендарския манастир. Около 1772г. тук е преписана "История славянобългарская"-т.нар. Жеравненски препис.

Село Жеравна е родното място на писателя Йордан Йовков, а също така на редица борци за духовно и национално освобождение – Сава Филаретов, Тодор Икономов, Райно Попович, Васил Стоянов и мн.др.

Етнографско-архитектурното селище Жеравна, привлича туристи със своите запазени и типични 154 къщи, църква "Св.Никола" с постоянна изложба на икони, музеи и паметници на културата.

Днес възможностите за развитие на селски и културен туризъм тук са изключително благоприятни. Инфраструктурата е добра. В селото функционират няколко семейни хотела и къщи за отдих.

Близо до селото са историческите местности "Игликина поляна", "Хайдушките извори", "Харманът". Недалеч, всред красивата природа се намира село Медвен- родното място на Захари Стоянов.

Къща за гости Кенара - с. Жеравна
Къща за гости Кенара - с. Жеравна
Виж повече
Къщата с лозницата - с. Жеравна
Къщата с лозницата - с. Жеравна
Виж повече
Хаджигергевата къща - с. Жеравна
Хаджигергевата къща - с. Жеравна
Виж повече
Екоселище Синия вир - с. Медвен
Еко селище Синия вир - с. Медвен
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурно - исторически резерват Медвен
Архитектурно - исторически резерват Медвен
Виж повече