Меню

село Енина

с. Енина, Общ. Казанлък, Обл. Стара Загора
5069
Население 2397

Землище 71,091 km²

Надм. височина 453 m

Пощ. код 6142

Тел. код 04326

Телефон на кметството: 98 306

Е-mail: enina@kazanlak.bg
Имате по-актуална информация?
Намира се в полите на Стара планина , на 7 км. от гр. Казанлък. За да се стигне до него с кола се отбива вдясно на северния изход на Казанлък. До селото има редовни автобусни линии – No 5, които тръгват от града на всеки 30 минути.

На около 2 км. от Енина се намират село Крън и близките тракийски разкопки. В планината наоколо може да се направят излети до „Чиличето”, „Кампуса”, „Раевата тубла”, Русалийските гробиша, до първата българска електроцентрала, по Енинското ждрело, водопадите на река Енинска. Има разработена еко пътека в планината.

Празниците на селото са : Гергьовден и Св. Петка – 14.10 , когато е храмовия празник на църквата.

Не е известно кога точно е основано селото. Църквата „Св. Петка” е датирана от ХIV в. и в нея е запазена една от най-старите български книги „Енинския апостол”, датиран от XII век. Легендата свързва основаването на селото с козарката Яна, която пасяла стадото там. През руско-турската война заради прекрасния климат полската болница на Червения кръст се мести в селото.

В селото са запазени традиционни ръчни занаяти – изработване натъкани покривки , мартеници, плетива на една кука. Стари къщи пазят духа на Възражданто и началото на ХХ в. Енина е известна с пъстървовото си стопанство и хотелът- ресторант „Пъстървата” към него.

Население: 2732 жители.

Отглеждане на овощни градини, етерично-маслодайни растения. 

Екипът на Село.БГ благодари на Ангелина Александрова за предоставената информация!
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
Комплекс Артемида
Комплекс Артемида
Виж повече
Бутикова винарна Мидалидаре Естейт - село Могилово
Бутикова винарна Мидалидаре Естейт - село Могилово
Виж повече