Меню

село Емона

с. Емона, Общ. Несебър, Обл. Бургас
1109
Население 25

Землище 35,34 km²

Надм. височина 108 m

Пощ. код 8252

Тел. код 0556
Имате по-актуална информация?
Тук свършва Стара планина. Селото е разположено на най-източната част на Стара планина, на 1 км северно от нос Емине. Селото е наследник на средновековната българска крепост/ ХІІв. – ХІVв./ при нос Емине. Развалините й са в местността "Паликастро" в близост до морския фар.

Селото е отбелязано на всички морски карти от ХІІв. до ХVІв. През ХІV в. около селотоима много манастири, като днес са запазени развалините на най-големият от тях – "Св.Никола". От 1369г. до 1388г. селото е във владение на българския болярин Добротица.По време на турското робсто, селото е населено предимнос гърци, като в края на ХVІІ в. в него има над 1000 къщи.

В близост до селото се намира защитена местност Иракли. Плажът на Иракли привлича през лятото стотици любители на къмпинг летуването. В землището на село Емона е и защитената местност „Иракли“. 
В селото се намират църквите „Св. Димитър“ и „Св. Никола“.
Нос Емине е най-източната част на Стара планина и разделя условно българското черноморие на северно и южно. Нос Емине е крайната точка от международния туристически маршрут Е-3, свързващ Атлантическия окен и Черно море. Българската част от маршрута Е-3, е по-популярна като връх Ком-нос Емине.

Идеални условия за туризъм. Цените на имоти в селото са съпоставими с тези в центъра на София.
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече