Меню

село Евренозово

с. Евренозово, Общ. Малко Търново, Обл. Бургас
1761
Население 28

Землище 42,564 km²

Надм. височина 307 m

Пощ. код 8363

Тел. код 05959

Телефон на кметство: 05959/216
Имате по-актуална информация?
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:
Евренозово се намира 6 км. северозападно от с. Звездец, на 63 км. от Бургас /през Звездец/ и на 27 км. от общинския център Малко Търново. Има около 60 жители. На 5км от Евренозово се намира р. Велека със стари крайречни гори от елша, ясен и върби и типичните за района колонии на лалугери. Ливадите около селото са богати на орхидеи, а орнитолозите могат да наблюдават червенокръста лястовица, орел-змияр, скален орел, египетски лешояд, белочела сврачка и др. На североизток от Евренозово започва едночасов маршрут до с. Младежко.

Името на селището произлиза от с турската дума "еврен" - змей и се свързва с големия брой долмени в околностите му - местното им название е “змеюви къщи”. Селището е влизало в привилегированата област Хасекия. Днешните му жители са потомци на тракийски бежанци от 1913 година. Живот по тези земи е имало още в Античността, ако се съди по откритите мегалитни паметници. Само на 2 км от Евренозово в посока с. Звездец, в м. Бакърен извор се намира уникален археологичен комплекс, съчетаващ в себе си обекти, отдалечени един от друг във времето с около десет века. Еднокамерен долмен с дромос (коридор) от ХІ-Х век пр. Хр., надгробна могила – интересен култов комплекс, свързан с обредите на смъртта при траките, тракийско светилище от най-стар тип "умбо" или омфал – пъп на света, се намират в близост до римска гробница от ІІІ-ІV в. от н. е. Долмени – в местностите Райков чукар (4км югозападно от селото) и Лъките. Долмен, надгробна могила, тракийско светилище и римска гробница – м. Бакърен извор. Река Велека – със стари крайречни гори от елша, ясен и върби, поляни с диви орхидеи, птиче разнообразие (червенокръста лястовица, орел змияр, скален орел, египетски лешояд, белочела сврачка и др.), големи колонии на лалугери. В местността Бакърен извор се намира долмен, датиран ХІ-Х в. пр. Хр. Друг, в м. Лъките, е датиран от същия период. И двата са тип еднокамерни с дромос (коридор), а разположението им отговаря на всички известни правила на долменното строителство както по местоположение – място с панорамен изглед, така и по ориентация – с вход на юг. Фасадите и при двата обекта са от наредени един върху друг ломени камъни, като при първия долмен е изработката е много прецизна. Материалите, открити при двата долмена недвусмислено показват, че населението в този район на Тракия в началото на ранножелязната епоха се намира на високо социално и икономическо стъпало. То е търгувало с народите от Мала Азия и Островна Гърция, развивало е собствен металодобив и металопроизводство.

Римска гробница местност Бакърен извор край село Евренозово
Сводестата каменна гробница е датирана на база на откритите там монети към ІV в. от н. е. Частично разрушена, тя е била ограбена от иманяри още в древността. Издигната на високо било, измазана с хоросан, сградата се е виждала от всички точки в околността и е поразявала с белотата си предците ни. Moгила "Тумбата" в местност Бакърен извор край село Евренозово В близост до долмена в м. Бакърен извор се намира висока надгробна могила, която представлява много интересен култов комплекс, свързан с обредите на смъртта при траките. В основата на могилата е изградена крепида, която огражда свещеното вътрешно пространство от профанното. Около крепидата са изградени огнища, които са запълнени с множество строшени на място керамични и стъклени съдове. След реставрация те са експонирани в музея в М. Търново.

КАК ДА СТИГНЕМ ДОТУК И КАКВИ СА ПЪТИЩАТА ?
От Бургас- имате 2 варианта за пътуване. Първия е по главния път от Бургас за М. Търново с отклонение в с. Звездец. Втория е по същия път, но с отклонение в м. Босна към Тагаревски разклон и след около 10 км. търсете табела сочеща пътя към Близнак и Евренозово. От М. Търново- по пътя за Бургас и отклонението в Звездец. Пътищата до селото са асфалтови, но тесни. 1 или 2 пъти седмично минават микробуси от М. Търново- автогара тел. 05952 2060.

КОИ ДРУГИ СЕЛИЩА СА НАБЛИЗО ?
Звездец- 7; Близнак- 5; Младежко- 7 /черен път/; Граничар- 8 /черен път/.

Село.БГ благодари на Георги за изпратената информация!
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече