Меню

село Дърманци

с. Дърманци, Общ. Мездра, Обл. Враца
1595
Население 477

Землище 9,46 km²

Надм. височина 239 m

Пощ. код 3129

Тел. код 0910

Телефон на кметството: 0910 92101
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Селото се намира в централната част на Мездренска община. Характеризира се с полупланински релеф, умереноконтинентален климат.Името на селището произлиза от турската дума "дерман", което означава "пустош".

Село Дърманци фигурира от 1435 г. и е претърпяло три премествания. Днес то наброява 331 жители. Селото има богат духовен живот. В ранните години е било открито килийно училище в дома на учителя Тодор Николчов.Гордост на с.Дърманци е построяването на читалищната сграда "Подем" през 1952 г. Построяването е изцяло на доброволни начала. С откриването на читалището се сформират театрални трупи и духов оркестър.През 1961 г. е основан женският народен хор, който съществува и до днес.2001 г. се чества 40-годишнината от основаването на този хор и 75-годишнината от построяването на читалище "Подем".

Богатата библиотека и читалището спомагат много за културното израстване на населението и запазването на младите хора в селото. Дълги години в с.Дърманци е съществувал футболен клуб "Искра", който е извел двама футболисти в националния отбор на България-Иван Вутов и Емил Маринов.
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече