Меню

село Дъбовица

с. Дъбовица, Общ. Сунгурларе, Обл. Бургас
4724
Население 87

Землище 24,723 km²

Надм. височина 321 m

Пощ. код 8449

Тел. код 05572
Имате по-актуална информация?
Дъбовица е малко селце, което се намира близо до Котел , Жеравна и Медвен. Селото е разположено в речната долина на Луда Камчия и Медвенска река, което го прави привлекателно място за любителите рибари. 

Старото му име е Шехово. Това е чисто българско село основано е в древноста. В селото има тракийска могила . Преди около 100 години са се заселили българи от Източните Родопи. Ето защо старите къщи са в Родопски стил.

Селото е обградено от широколистни и иглолистни гори, които са приятно място за платински туризъм , а и за лов, в разрешеното за това време. В самото село има много стари хубави къщи, които все по- често се ремонтират и обновяват и привличат повече гости. Тъй като местното население е предимно от стари хора, селото се оживява по празници , през лятото и на събора, който се провежда на всяка първа събота от месец септември. Именно тогава се събират в читалището различните родове и идват много от младите хора, които са внуци или деца на местните и са вече устроени в градове като София, Бургас, Сливен и Ямбол.

Като нова придобивка селото може да се похвали с проекта за църкава, който е вече изготвен и е започнало неговото реализиране. Привлвкателната природа- съчетанието на прохладна гора и реки са добра предпоставка за масовото търсене и предлагане на дворни места и стари къщи, както на българи- предимно млади и заможни семейства така вече и на чужденци. 

Село.БГ благодари на Радост за изпратената информация!
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече