Меню

село Дъбене

с. Дъбене, Общ. Карлово, Обл. Пловдив
4474
Население 1535

Землище 38,015 km²

Надм. височина 332 m

Пощ. код 4349

Тел. код 031392
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Дъбене се намира в равнинната част на Стремската долина на 5 километра от общинския център гр. Карлово. Южно от селото минава река Стряма.

- отрасъл на селското стопанство с добър потенциал за развитие
Сортоизпитателна станция /частна/ за производство на разсад за маслодайни култури – роза, лавандула, мента. Пункт за изкупуване на билки и преработка. Добре развито животновъдство.

- природни и исторически забележителности
Ранно бронзово селище в местността „Саровка”, датиращо от ІІІ хил. пр. Хр. 

„Станчовска могила” от основата, на която извира чиста питейна вода, носи името на старейшината на първите заселници в края на ХІІ и началото на ХІІІ в. Село Дъбене е създадено 1292 – 1300г. През селото минава стария Римски път наричан още „КАЛДЪРЪМА”. При археологически разкопки са открити много сребърни, златни монети и накити, датиращи от преди 5200 години.

Има данни, че в района на землището на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки и намерените ценни накити и предмети на бита. През лятото на 2005 г. в землището на селото са намерени златни накити от 15 000 части. Съкровището е изложено в Националния исторически музей и е неповторимо по своята прецизна изработка и красота.

Икономика: Добре уредени са транспортните връзки с общинския център и другите селища в общината. Дъбене е жп гара на линията Карлово—Пловдив. Населението се занимава със земеделие, животновъдство и промишлено производство. На територията на Дъбене има няколко малки предприятия за металолеене, дървообработване и оранжерийно производство. В селото виреят много добре култури като мента и дилянка. Също така селото е известно и със своето зеле. Част от населението работи в близките градове — Сопот и Карлово. Близостта на Дъбене до тях и съществуването на възможности за осигуряване на работа и препитание, до известна степен е предпоставка за задържането на младите хора в селото и възпиране на миграционните процеси. В селото има добри условия за културно-просветна и възпитателна дейност: основно училище, читалищен дом и православен храм. Съществуват и функционират самодейни колективи за автентичен фолклор с изяви и награди от регионални и републикански прегледи и фестивали. В близост до с.Дъбене се намират два хълма: Бальовица и Конник. Те са подходящо място за разходка и спускане с парапланери и делтапланери. Всяка година в село Дъбене се провежда традиционен събор. Много от най - известните български народни оркестри са гости на събитието. На събора се провеждат борби, които привличат участници от цяла България. Известни личности: Даскал Лило Николов Николай Бухалов - световен шампион по кану-каяк.

Село.БГ благодари за изпратената информация!
 
Коледа и 8 декември Къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Коледа и 8 декември Къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Виж повече
Вила Приказка
Къщи за гости "Приказка" - местн. Копривките
Виж повече
Косовските Къщи
Косовските Къщи - с. Косово
Виж повече
Екопътека Бяла река
Екопътека Бяла река
Виж повече
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Виж повече
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Виж повече