Меню

село Дрен

с. Дрен, Общ. Радомир, Обл. Перник
4500
Население 1093

Землище 40,887 km²

Надм. височина 744 m

Пощ. код 2430

Тел. код 07726

Телефон на кметството: (07726)2033
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Дрен се намира в планински район, в полите на планината Верила с най-висок връх Голям Дебелец, с височина 1415 метра. Селото се намира по международния път към Гърция, на около 46 км от София след Долна Диканя. Заобиколено е от борови гори, пазещи го от ветрове и наводнения. В близост има 2 язовира. Селища в района е имало още през римско време. Имало е и тракийско поселище. Над селото е имало кале. Селото в сегашния си вид е възникнало към 17 век.

В момента населението на селото е над 2000 жители и е най-голямото в района. В соц. годините е направен опит да бъде превърнато в град, но жителите се възпротивили да стане поредния бетонен комплекс.

В планината над Дрен се намира манастирът "Света Богородица" от края на 16, началото на 17 век, опожарен и разрушен. Над Дрен е минавал римски път и се намират римски останки в местността "Фульо". Църквата в селото "Света Петка" е една от най-старите в региона, построена през 1844 г. Църквата "Свети Спас" е храм-паметник за загиналите за България, жители на селото.

В планината Верила се намират множество заслони, както и ловна хижа, ремонтирана с доброволния труд и съдействието на ловната дружинка от селото и изрисувана отвътре от Симеон Спиридонов. Обществени институции: През 2002 г. се създава сдружение с нестопанска цел "Света Петка", чиято основна цел е възстановяването и реставрацията на православните храмове "Света Петка" и „Свети Спас” построени съответно през 1844 г. и 1933 г. Сдружението, съвместно с кметството и църковното настоятелство, през периода 2002-2005 година успява да организира и извърши значителни ремонтно-възстановителни дейности и реставрационни работи в двата храма – паметници на културата. Неотложни остават реставрационните работи на стенописите в храм “Св. Петка”- фреските на Никола Образописов и учениците му от 1864 г., на стенописите в храма “Св. Спас”, както и на целия интериор в двете черкви. Тук се намира едно от двeте в България "SOS - Детски селища". Построено е след дълги проби на местните вода, въздух и почви, които доказват, че районът е един от най-екологично чистите в България. Комплексът е построен върху допълнително терасирани зелени поляни и отличаващ се с часовникова кула в стар стил.

Всяка година в селото се провежда Национален детски фестивал за традиционен фолклор "Слънце иде..." който се провежда ежегодно от 19 до 24 юли (и от 2006 г. той е международен). Черквата в селото носи името на "Св.Петка", всяка година се провежда събор на празника на светицата на 14 октомври, който е и празник на селото. Всяка година на Богородица в местността, в която се е намирал манастирът се прави курбан.

 SOS Детско селище Дрен е второто SOS-Детско селище в България. Изградено върху площ от 28 дка, то приема своите малки обитатели от м. май 1995 г. В селището има 13 семейни къщи и е с капацитет за 104 деца. През 2003 в SOS-детското селище съществуваща сграда бе преустроена в 13 къща. SOS детската градина в Дрен е с капацитет за 60 деца от SOS-детското селище, от село Дрен и околността, които се обучават в три възрастови групи.

Село.БГ благодари на Десислава за изпратената информация!
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече