Меню

село Драма

с. Драма, Общ. Тунджа, Обл. Ямбол
1879
Население 90

Землище 19,232 km²

Надм. височина 126 m

Пощ. код 8651

Тел. код 04774
Имате по-актуална информация?
Село Драма. Тръгнете от гр. Ямбол за гр. Елхово.След около 20 км., на запад ще видите разклон-Тенево. Правите отбивка и този път ще ви заведе в село Драма. Минава се през селатаТенево, Маломир, Дряново. След Дряново се виждат хребетите на Манастирските възвишения, пътувате още 2 км и достигате една височина-тя се нарича "Трите могили" и пред вас се откриват Манастирските възвишения. В полите на възвишенията е закътано малкото селце /мъниче/- Драма.

От двете страни на пътя има обработваеми и необработваеми земи. Местността е полупланинска. От тази височина започва слизане към селото. То е разположено в подножието на източните възвишения. От това разстояние /2км има до селото/ погледът обхваща цялото село, което прилича на самолет. Пътуваш към него, слизаш в ниската част,пресичаш река Калница /пътят минава по мост/.

Река Калница извира от св.Илийските възвишения. Навлизаш в долната част на селото, която е близо до реката и продължаваш до центъра, който се намира в по-високата част на Драма. На запад от селото се намира с. Малък манастир, на север-с. Крумово,а на юг е с. Пчела. За трите села се пътува по горски пътища. Гората е широколистна, живописни са изгледите по време на пътуването. Ако трябва да се стигне до с.Малък манастир, пътят пресича ниската част на възвишенията. Най-високата част на източните възвишения се нарича Калето. През лятото, когато времето е безоблачно и ведро, от там се вижда Беломорието. В тази широколистна гора има много защитени от закона горски цветя. В последните години се забелязва увеличение на диви животни-сърни, елени, зайци, диви петли и кокошки. Тук е истински оазис на дивата природа. На север от селото има горски път за с. Крумово.

В близост  до това село се намира мина - Крумово, която сега не е действаща. Преди години там е имало залежи от желязна руда. На североизток от село Драма по същото време е работил рудник - Драма и е добивал също желязна руда. Много хора от селата са намирали препитание в рудниците. На изток от селото са разположени частни масиви от лозя. Основният поминък /в миналото и сега/ е земеделието и скотовъдството. Името на селото е свързано с хипотези и предположения-в далечното минало земята е била много плодородна , едно зърно пшеница е тежало 1 драм /мерна единица , близо до 1грам/. Възрастни хора предават от поколения на поколения тези предположения и до сега това е една от версията.

До началото на 20 век селото е било гръцко. След това започва пренаселение на гърци в Беломорска Тракия. Гърците продават къщи и земеделски земи. Българи от Тракия се преселват и закупуват всичко по-евтино. Идват хора от с. Бял кладенец, Млекарево, Кортен, Ковачево, Радево и др. В селото остават няколко гръцки семейства. Всички преселници поставят началото на селото. Днешните поколения са наследници на тях.

Животът е бил такъв, какъвто и в другите населени места. Мъжете от селото участват в Балканската, Междусъюзническата и 1-вата световна война. Младежи, които не подлежат на военна служба, са ходили с коне до първата бойна линия, за да видят своите близки. Още в далечното минало, в землището на село Драма на различни места, хората са намирали керамика. Според възрастни хора на тези места е имало селища. В днешно време археологията има доказателства за това. Средновековна крепост е опасвала по-малкия връх на Манастирските възвишения -нарича се Драмица. В околностите на селото се намират селищни могили. Преди около 20 години започват археологически разкопки на една от тях. Тя се намира близо до един от завоите на р. Калница. Тук работят български и германски археолози.Това са неолитни проучвания за 4 -5 век преди Р.Хр. Тук за пръв път в България са открити фрагменти от микенска керамика и глинен печат с т.нар. "Линеарно писмо - А". Досега на територията на областта са открити над 270 праисторически селища и селищни могили. Има доказателства за търговски връзки с Омировата Троя.

В центъра на селото се намират две големи сгради, читалището и училището. Училище "Иван Вазов" е построено през 1961 г. Преди това учениците са се обучавали в сграда от две ниски стаи и отделно в една по-висока сграда от една стая. В новото училище се обучават ученици от първи до седми клас. То е на два етажа и за времето си е модерно, има необходимите условия за обучение. В края на 70-те години то е закрито. Когато започват разкопките в селото, то става база на археолозите.

В миналото интересен живот е имало в читалището. Развивала се е библиотечна, самодейна и театрална дейност. Пред читалището има мраморна плоча с имената на загиналите от село Драма във войните. С постепенно обезлюдяване на селото дейностите в читалището се прекратяват и в сградата на читалището се установява Кметството.

Традициите, обредите и обичаите в селото са запазени. Възрастните разказват за Коледуване, Сурвакане, Лазаруване. Големите християнски празници са били винаги на почит. Селото е без църква.

Население – 127ж.

Село БГ. благодари за предоставената информация.
 
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече