Меню

село Дражинци

с. Дражинци, Общ. Ружинци, Обл. Видин
1061
Население 164

Землище 12,863 km²

Надм. височина 167 m

Пощ. код 3929

Тел. код 09324
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Дражинци е село в Северозападна България. То се намира в община Ружинци, Област Видин.

Селото е разположено по средното течение на река Лом. Реката заобикаля от три страни селото. По шосейния път Лом – Белоградчик селото е свързано със солиден мост. От четвъртата страна на селото се намира \\"Брега\\" - не много високо, но живописно предпланинско възвишение. Легенда разказва, че името на селото идва от ловец на име Дражо. Бродейки из гъстите гори, той открива хубава местност до изворна вода и с река. Мястото на първете заселници (фамилията на Дражо) е около и сега съществуващата (естественно не в първоначалния си вариант) Горна чешма. Впоследствие и други фамилии от старото село на Дражо се заселват на това място и така се създава село Дражинци.
Друга легенда разказва, че той бил говедар и загубил говедата си. Търсейки ги, открива мястото на бъдещото село. Това би трябвало да е станало в края на 15 или началото на 16 век. Старото село се е намирало на мястото, където знес има микроязовир - между Черно поле и Дражинци. Рекичката, даваща началото на язовира, се нарича Дражинска бара. Според друга версия, при гоненията на турци и кърджалии през 16 век хора от Ружинци са се изселили в това добре укрепено място (от три страни има река) и са основали селото по името на старейшината на фамилията - Дражо. Трета версия е, че дражинчани са преселници от Черно поле, което личи по старите родови връзки с това село. Самото Черно поле се споменава в турските регистри за данъци от 1610 година, като голямо село. Във всеки случай селото е от 16 век. На мястото на старото селище след Кримската война са били настанени черкези (на мястото на язовира). Тяхното село е просъществувало до Освобождението, след което те се изселват в Мала Азия. 

В селото функционират три кръчми с магазини, като се прави и нова - четвърта. В центъра на селото има парк "Градинката" с камбанария и чешма. Предстои изграждане на параклис. В миналото е имало училище и детска градина. Сега поради липса на деца, а и от старост, те са разрушени. От тези тухли по ирония на съдбата ще бъде изграден параклисът. В миналото е имало стадион и местен ФК "Ураган\\"до 1965 г. ФК"Урожай". По-големи административни сгради в селото са читалището, което не функционира, с кметството и фурната, която също не работи. Функционира и кооперация "Нов живот", която ползва двора на бившето ТКЗС.

Село БГ. благодари за предоставената информация.
Къщи за гости Медина
Къщи за гости Медина - село Извос
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече