Меню

село Долна Кремена

с. Долна Кремена, Общ. Мездра, Обл. Враца
1125
Население 538

Землище 20,921 km²

Надм. височина 296 m

Пощ. код 3153

Тел. код 0910

Телефон на кметството: 0910 9 2101
Уеб сайт: Вижте тук
Имате по-актуална информация?
Селото се намира на 18 км югоизточно от гр.Враца, в южните подножия на бърдо Веслец, върху силно пресечена местност. Землището му е на площ от 17 571 дк. Климатът е умерено-континентален. Почвите са глинести, черноземни и песъчливи. Обработваемата земя е около 4 000 дк, 8 000 дк са пасища и ливади. Населението е 650 човека. Традиционен поминък е земеделие и животновъдство. 

Околностите на Долна Кремена са обитавани още от траките през железната ера. За това свидетелстват няколко огромни тракийски могили. Разкритията в тях свидетелстват за богато тракийско земеделско имение. По-късно тук се заселват римляни, което личи от разкопките на разкошна вила рустика в м.Робин дол. През търското робство тук е имало два чифлика.
В центъра на селото се намира стара църква от XIII в., възобновена и зографисана отново през XIX в. Тя е обявена за паметник на културата. За съжаление вече е полуразрушена. 

През 1872 г. с. Долна Кремена е посетено от Васил Левски. В църквата той поставя началото на местен таен революционен комитет. Под ръководството на комитета на 19 май 1876 г. долнокременчани въстават против турската власт. Много от тях след това попадат във Видинския затвор. 

Селото е "извор" на просветна дейност в този район. От тук са тръгнали по своя светъл път много учители и свещеници за околните села. Училищната сграда е построена още през 1844 г. В Долна Кремена е най-старото училище в общината. То е основано през 1897 г. Читалището развива богата дейност, носител е на орден "Кирил и Методий"-II степен. 

Сега в селото работят две земеделски кооперации, дърводелски цех, фурна, охлюварник, гъбарник.
Основните проблеми са свързани с водоснабдяването, лошите комуникации, голямата безработица.
Перспективите за развитие се крият в подпомагане на дребни и среден бизнес, инвестиране в аграрната сфера.
 
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече