Меню

село Добруша

с. Добруша, Общ. Криводол, Обл. Враца
1834
Население 237

Землище 15,252 km²

Надм. височина 143 m

Пощ. код 3069

Тел. код 091184

Телефон на кметството: (091184)205

Е-mail: k.dobrucha@abv.bg
Имате по-актуална информация?
Село Добруша  е във Врачанския регион , а той заема източната част на Северозападна България и граничи с Плевенския, Ловешкия, Софийския и Монтанския региони.

Това е едно малко и спокойно селце, намиращо се в община Криводол на 27.831 км от Враца и на 84.78км от София. Неговата надморска височина варира от 100 - 199m, а площа му е 15.252km2!

Разположено е върху склоновете на скалиста карстова местност и 600–700 метра от десния бряг на река Ботуня, на осем километра от град Бойчиновци, където тя се влива в река Огоста. Югозападно на 564 метра надморска височина се намира местността "Пъстрина". Самото поречие на река Ботуня е на 50 метра надморска височина. На Североизток е възвишението наречено "Бауренска могила". А в землището на Добруша има редица карстови извори.Тези изворчета в далечното минало са насочили нашите пра–прадеди да построят землянките си в местността"Извора" при така нареченото пладнище "Дудовете".

Район е на говедовъдството,най–вече на млечните крави. Осемдесет процента от землището е обработваема земя. Както се вижда,село Добруша е един прекрасен кът от Б ъ л г а р и я с изключителна живописна природа.

Село БГ. благодари на Тоника за предоставената информация и снимки.
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече