Меню

село Джерман

с. Джерман, Общ. Дупница, Обл. Кюстендил
2620
Население 1344

Землище 15,892 km²

Надм. височина 460 m

Пощ. код 2648

Тел. код 07034

Телефон на кметството: 07034/2210
Имате по-актуална информация?
Село Джерман е китно селце разположено в полите на Рила планинал.Намира се на 2 км от град  Дупница на главен път Е-79 посока Благоевград и на 55.282 км от столицата.

В Джерман има основно училище кръстено на създателите на Българската азбука Кирил и Методий, има и детска градина и читалище. В селото всяка година се провежда традициония събор на 20 юли. На този ден по стара българска традиция се празнува Илинден. Канят се известни изпълнители които да поздравят жителите и гостите на селото. Към читалището има група за народни танци, които на събора се представят с рецитал. И така 2 дни продължава веселието около събора. На Илинден в църквата на селото се прави курбан за здраве. На 15 август е Богородица на този ден също се прави курбан. Малко над селото в китната гора е сгушен параклиса "Света Петка" изграден на ново от даренията на жителител. Там на 14 октомври там се качват голяма част от жителите защото там се прави курбан.

На 1 януари Васильовден по стара традиция тогава се провежда кукерски фестивал. Кукерите тръгват от ранни зори по улиците на селото. Като стане обяд групите се събират на стадиона за да ги наградят. Отценяват се маските, облекло и дрънченето на звънците.

Население – 1340ж. Производство на тютюн, овощни насаждения, добри условия за развитие на млечно говедовъдство и картофопроизводство.

Село БГ. благодари на Боряна Йорданова за предоставенета информация.
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра
Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра
Виж повече