Меню

село Делчево

с. Делчево, Общ. Гоце Делчев, Обл. Благоевград
2989
Население 38

Землище 28,318 km²

Надм. височина 1024 m

Пощ. код 2917

Телефон на кметството :(084734)250
Имате по-актуална информация?
Селото се намира на 1100 м. надморска височина на 9 км. западно от Гоце Делчев, в югоизточната част на Пирин планина, в близост до х.Попови Ливади /3часа - пеша/.

Селото е разположено амфитеатрално по склона на планината за да събира слънчевите лъчи. 26 от къщите са паметници на културата строени в архитектурен стил характерен за българското възраждане.В селото цари уникална идилична атмосфера която излъчва мир и спокоиствие. В Делчево имате чувството ,че се връщате назад във времето,оставяйки зад себе си ежедневния стрес на модерния живот.Чист въздух, красиви панорамни гледки, девствени гори и планини са вплетени заедно за да Ви отведат назад към Вашия вътрешен извор на живот. Криволичещите калдаръмени улички се вият из селото и със всяка измината крачка посетителят придобива нова,уникална перспектива. Селото има много благоприятен микро-климат-мека зима и топло и прохладно лято, което го прави идеално място за отдих и възстановяване. Ако сте любители на активния туризъм,тук със сигурност няма да скучаете-около селото има изградени няколко еко-пътеки. Ще се насладите на невероятна разходка сред природата, която ще Ви зареди със сили и енергия и ще Ви разтовари от ежедневния стрес На няколко места има изградени места за пикник със заслон, барбекю и маса, където можете да си напалите огън и да импровизирате с направата на нещо вкусно за ядене. Маршрути:
• Делчево-Ливадите- 40 мин.
• Делчево-Момина кула- 1ч.30мин.
• Делчево-Попови ливади- 1ч.30мин.
• Делчево-Сирнишка скала- 1ч.20мин.
• Делчево-Параклиса на вр.”Св.Константин”-2часа
• Делчево-Манастирчето- 30мин •

Само на 20км. от Делчево можете да посетите лековитите минерални извори при село Огняново и да се поглезите със спа-процедури.
• Можете да посетите град Драма в Гърция, който е на 1ч път оттук, или да отидете на плаж на Бяло Море в град Кавала на 1ч.30 мин път оттук.
• Можете да посетите архитектурните резервати Лещен и Ковачевица в Родопите, които са на 1 час път от Делчево
• Само на 50 км от Делчево е курортното градче Банско където можете да карате ски. Ако харесвате автентичния български фолклор трябва да посетите Делчево на Трифон Зарезан. Освен ритуалното зарязване на лозята и обилната почерпка с вино, на този ден можете да станете свидетели на уникално пресъздаване на автентична българска сватба.Всички заедно празнуват с кръшни хора на площада и в събитието участват над 150 човека облечени в традиционни носии. За любителите на виното има дегустация на местни вина.
• Еньов ден Това е тридневен международен етно-фестивал ,който се провежда всяко лято в Делчево-истински празник за душата и наслада за сетивата. Представители на фолк- и етно-групи от различни страни гостуват на селото за да отпразнуват заедно най-дългия ден в годината. Любителите на танца, музиката и купона ще се веселят до насита. Можете да се присъедините към тайнството на груповото посрещане на изгрева на слънцето и брането на билки за здраве.

Село БГ. благодари на Костадин Панайотов за предоставената информация и снимки.
Комплекс Гърмен Хилс - с. Гърмен
Комплекс Гърмен Хилс - с. Гърмен
Виж повече
Семейно имение Зорница - с. Зорница
Семейно имение Зорница - с. Зорница
Виж повече
Къща за гости Яна - село Горно Драглище
Къща за гости Яна - село Горно Драглище
Виж повече
Къща за гости Дешка
Къща за гости Дешка - село Горно Драглище
Виж повече
Къща за гости Атика - с. Елешница
Къща за гости Атика - с. Елешница
Виж повече
Къща за гости Васил - село Добърско
Къща за гости Васил - село Добърско
Виж повече
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Виж повече