Меню

село Дебрен

с. Дебрен, Общ. Гърмен, Обл. Благоевград
2801
Население 2301

Землище 18,023 km²

Надм. височина 883 m

Пощ. код 2961

Тел. код 07523

Телефон на кметството: 0882 966 762
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Разположено на 5 км. ЮИ от с. Гърмен, в югоизточната периферия на Гоце-делчевската котловина. население 2117 ж. Отглеждане на тютюн, животновъдство и овощарство.

Историята на село Дебрен може да се раздели на два етапа: История на новото и на старото село. Новото село води началото си от 1968 г., когато жителите решават да преместят селото в близост до равнинната част, което ще улесни труда им като земеделски производители. Така започва изграждането на едно от най-новите села в България. Днес новото Дебрен е едно от най-красивите и благоустроени села в региона с канализация, водопровод, красиви двуетажни къщи и трудолюбиво население. През 2004 г. отвори врати новото 16-класно училище, с което дебренци наистина могат да се гордеят. Гордост за селото са и самодейците към читалище „Отец Паисий“, които са носители на много републикански и международни награди на художествената самодейност.

 През 1993 г. жителите на селото със собствен труд и средства изградиха просторна и красива джамия. Древна е историята на старото село и днес можем да видим останки от няколко епохи в местностите „Св. Георги“, „Св. Архангел“, „Алангерица“, „Гармаде“, „Пирек“, „Селище“ и други. Останки от много стари поселища и два все още функциониращи римски моста говорят за богатото историческо минало на селото, красотата на природата, красивата гледка към Пирин и долината на река Места остават запечатани завинаги в съзнанието на този, който е успял да се докосне до този природен феномен. Ако някога ви се отдаде възможност, не пропускайте една разходка по поречието на река Върбица, около която е разположено село Дебрен. Тук природата е била изключително щедра, създавайки неописуеми природни форми. Макар и немного пълноводна, реката дава живителна сила на необятна и красива растителност, която допринася за кристално-чистият въздух. Тук ще видите множество водопади, останки от воденици, красиви чешми, огромни вековни чинари, орехи и трепетлики, а в местността „Топлика“ водата изтича направо от скалите на височина от около 50 метра и е топла дори през най-студените зимни месеци. За голямо съжаление, къщи в старото Дебрен са останали малко, но младите имат амбиции за възстановяването на родните си места. Напълно са запазени църквата и джамията в селото, като символ на етническа толерантност и спомен за времето, когато християни и мюсюлмани наистина са живели в мир и взаимопомощ. Калдаръмените пътища и двата римски моста говорят за времето, когато селото се е намирало на важна пътна артерия от римската епоха.

Село.БГ благодари за изпратената информация и снимки!
Комплекс Гърмен Хилс - с. Гърмен
Комплекс Гърмен Хилс - с. Гърмен
Виж повече
Къщи за гости "Venny, Hope and Love
Къщи за гости "Venny, Hope and Love" - село Лещен
Виж повече
Семеен хотел и механа Бялата Къща - село Ковачевица
Семеен хотел и механа Бялата Къща - село Ковачевица
Виж повече
Огнянови Къща за Гости - село Огняново
Огнянови Къща за Гости - село Огняново
Виж повече
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Виж повече