Меню

село Дамяница

с. Дамяница, Общ. Сандански, Обл. Благоевград
2427
Население 1325

Землище 5,329 km²

Надм. височина 116 m

Пощ. код 2813

Тел. код 07430
 
Имате по-актуална информация?
География 
С. Дамяница има изключително благоприятно географско положение. Намира се в долината на река Струма на 116 метра надморска височина. Близостта до Струма гарантира мекия климат с преобладавщо средиземноморскo влияние. Обградеността от планините Огражден (на запад), Пирин (на изток) и Беласица (на юг) служи като естествена преграда пред студените северни ветрове. 

Културни и природни забележителности 
В района на село Дамяница няма особени културни или природни забележителности. Най-открояваща се природна форма, на фона на останалия ландшафт е така наречената "Левунска чука". Вулканична скала, образувана при изригване на вулкана Кожух преди хиляди години. Височината на скалата е около 250-300 метра, а обиколката й е около 3 км. Близо до върха на скалата има 2 естествени пещери с дълбочина едва няколко метра. Според народни предания в една от пещерите се е криел легендарният герой Крали-Марко. Това е и причината тази пещера да се нарича от местните жители "Крали-Марковата дупка". 

Редовни събития 
Ежегодно в селото се провежда събор на 15 август. По Православния календар на този ден се празнува Успение на Света Богородица. Провеждат се спортни мероприятя - футболна среща, най-често между по-старото и ново поколение футболисти от селото. Дербитата завършват с променлив успех :) След мача има почерпка за всички на и около терена. Много атрактивни са и народните борби, в които всеки може да премери сили с всеки без спазване на категории и ненужни други ограничения. Както се казва тук който го може, го може, но трябва и да го покаже. За победителя в състезанието има и солиден награден фонд - едно агне! За победителите в отделните срещи също има парични и предметни награди, така че отново всеки да остане доволен. Вечер в двора на училището се организира народно веселие - с музика на живо. Извиват се кръшни хора, хлапета тичат и се радват на музиката, баби седят отстрани и гледат с тъга и радост младите "невести" на хорото. Дядовци разказват за някогашните си подвизи в казармата или се хвалят с внуците :) Музиката продължава до нощес, когато хората вече са уморени и се прибират удома. За по-младите и буйни, естествено купона продължава в дискотека "Спортна среща" на стадиона, където дансигна е пълен цяла нощ, а бутилки и чаши по масите не спират да звънтят в безкрайни наздравици :) И така до сутринта... 

Село.БГ благодари на Атанас Станков за изпратената информация!
 
Семейно имение Зорница - с. Зорница
Семейно имение Зорница - с. Зорница
Виж повече
Динчова къща - село Рожен
Динчова къща - село Рожен
Виж повече
Комплекс Гърмен Хилс - с. Гърмен
Комплекс Гърмен Хилс - с. Гърмен
Виж повече
Къща за гости Яна - село Горно Драглище
Къща за гости Яна - село Горно Драглище
Виж повече
Къща за гости Дешка
Къща за гости Дешка - село Горно Драглище
Виж повече
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Роженски манастир Рождество Богородично - село Рожен
Виж повече