Меню

село Гърня

с. Гърня, Общ. Дряново, Обл. Габрово
767
Население 1

Надм. височина 406 m

Пощ. код 5370
Имате по-актуална информация?
Село Гърня се намира до главния път между градовете Дряново и Трявна. На 2км югоизточно от моста на Дряново. Най-близкият град е Дряново, а на 14км- Трявна. На половин километър южно от селото минава Дряновска река. Близко е до Велико Търново – 24 км. до общинския център - Дряново е на 3 км., до Габрово - 22 км. и на 6 км. северозападно от по-голямото село Царева ливада.

Селото е разположено върху висок рид, като къщите са застроени върху хълм. Свързано е с гр.Дряново чрез удобен асфалтов път, който преминава по здрав железобетонен мост, построен през 1936 година, последствие реконструиран и значително разширен.

На 2км от дряновската екопътека. В близост до с.Гърня, общ.Дряново са открити най-старите следи от живот на Балканския полуостров - в пещерата Бачо Киро край Дряновския манастир, разположен по долината на река Андъка са открити свидетелства за човешко присъствие от епохата на палеолита. Намерени са и многобройни останки от древни селища, крепости, колони с надписи и украшения от времето на траките и римляните (крепостите Боруна и Дискодуратера). Пещерата е на няколко нива с дължина около 3 км.

Музеят "Кольо Фичето", забележителност представлява църквата "Св. Никола", построена от Кольо Фичето. Не пропускайте да видите Лафчиевата къща. Уникалното за тази къща е, че по време на построяването и не е използван нито един гвоздей. Ако искате да се насладите на великолепно резбовани тавани, трябва да посетите църквата "Света Троица". Експозицията на Исторически музей – Дряново "Дряновският манастир" - средище на българския дух, въстаническо огнище през 1876 г., със зали "Археология" и "Възраждане" на Дряновския край, се намира непосредствено до входа на манастирския комплекс.

Дряновската екопътека - изградена е по програмата "Български екопътеки" на Българската асоциация за селски и екотуризъм. Разположена е край Дряновския манастир, на 6 км. от с Гърня. Надморската височина на маршрута варира между 270 и 510 метра.

Климатът в Гърня е умереноконтинентален. Зимата е снежна, но не много студена, а лятото - прохладно. Вятърът е рядък гостенин, защото целият район е скътан всред планински вериги, които го предпазват от силни течения. Климатът на планинската част е изключително благоприятен за лечение и профилактика на белодробни и сърдечни заболявания, особено при деца.

Село БГ.благодари за предоставената информация.
Kъща за гости Гостилица
Kъща за гости Гостилица - с. Гостилица
Виж повече
Капитановата къща - с. Боженци
Капитановата къща - с. Боженци
Виж повече
Комплекс Витата стена - с. Поповци
Комплекс Витата стена - с. Поповци
Виж повече
Вила Романтика
Вила Романтика
Виж повече
Бутикови къщи за гости Легендитe
Бутикови къщи за гости Легендитe - с. Беломъжи
Виж повече
Батошевски манастир Успение Богородично - село Батошево
Батошевски манастир Успение Богородично - село Батошево
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече