Меню

село Гълъбово

с. Гълъбово, Общ. Баните, Обл. Смолян
4106
Население 183

Землище 19.289 km²

Надм. височина 909 m

Пощ. код 4938

Тел. код 030256
Имате по-актуална информация?
Гълъбово е едно от прекрасните родопски села, където природата впечетлява с величието си, с вековните си гори, с обширните си планински ливади през лятото и с назъбените снежни склонове през зимата. Целогодишно тук може да се отдадете на отдих и туризъм, може да опитате от вкусната родопска кухня и усетите гостоприемството на родопчани. Идвайки тук човек се потапя в една съвършенно различна от градското ежедневие атмосфера. Ще видите гордо издигащи се планини и хълмове и сгушените в тях малки и големи къщи с бели, красиви фасади, сътворени от естетическия вкус на родопчанина. 

Историята на село Гълъбово ще ви завладее, както с факти, така и с недоразказани истории за миналото ни. Местните родопчани са съхранили древни легенди, песни, традиции, обичаи. Богатото историческо минало е създало едно неповторимо културно наследство в областта на музиката, танците, народните обичаи и бита. През лятото ще срещате хора, бързащи за нивите си, а през зимата ще имате възможността да видите трудолюбиви родопчанки как тъчът традиционните родопски одеяла, халища, черги, китеници, торби на хоризонтален и вертикален стан. Ще видите ръчната изработка на бродирани и плетени терлици, чорапи с великолепни шарки с богати оранаменти, които все още са обект на възхищение и национална гордост.

За съхранение на местния автентичен фолклор, съществен принос има читалище "Светлина", към което функционира фолклорна битова група. Във връзка съхранението и опазването на традициите, културата и бита на хората от селото е направена Етнографска сбирка в читалището, където може да видите тъкачен стан, чекрък, врътка ,хурка с вретено, бурилка, дървено чукче, дървена ракла, стенна дървена поставка за кухненски прибори, старинни прибори за хранене изработени от дърво, калами, бакър, гърне за съхранение на масло, стомни за вода,старовремска маса за хранене (синия), глинени гърнета, ръчно изработена женска носия, традиционните за Родопите пискюлесто халище, китеник, цедило, торба, софра, ръчно везани терлици, традиционна гълъбовска носия и др. Всички тези неща са дарени от хората в селото.
По инициатива на секретаря на читалището както и учители от ОУ "Паисий Хилендарски" в селото е създадена Детска битова група, която има изяви в редица детски народни и етно фестивали. Битовата група се представя ежегодно и на традиционния за село Гълъбово празник "Родова среща", които се провежда на 2 октомври. Тук хората произвеждат натурален пчелен мед, които може да си купите, идвайки в селото. Хората от село Гълъбово са оптимисти, имат амбиции и с труд и постоянство се стремят да опазят материалната база в селото за да може в бъдеще същото да бъде притегателен център за туристи от страната и чужбина.

Впечатляващата забележителност Дяволският мост (Шейтан кьoпрю) се намира близо до село Гълъбово в живописен тесен пролом по средното течение на река Арда.

Тук с дни можете да се разхождате сред вековни смърчови и букови гори. Вървейки ще срещате многобройни стада овце, крави и коне, връщащи се от паша. В Родипите всичко е емоционално, дълбоко, разтърсващо. Идвайки тук, вие намирате един свят, различен от всичко, което познавате. Навсякъде цари смайващо разнообразие от форми и гледки. Те ви изпълват с желание да прекарате живота си в планината.
Вила Алба - с. Момчиловци
Вила Алба - с. Момчиловци
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Вила Беевски 1
Вили Беевски - с. Гела
Виж повече
Римски мост - Кемера
Римски мост - Кемера
Виж повече
Буйновско ждрело - село Ягодина
Буйновско ждрело - село Ягодина
Виж повече
Скален феномен Слона - село Настан
Скален феномен Слона - село Настан
Виж повече
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Виж повече
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Виж повече