Меню

село Гълъбово

с. Гълъбово, Общ. Родопи, Обл. Пловдив
5572
Население 183

Землище 16,905 km²

Надм. височина 670 m

Пощ. код 4125

Тел. код 03119
Имате по-актуална информация?
Село Гълъбово се намира в планина Родопи на 14 км от град Пловдив.

За селото може да се мине през село Марково,през селата Брани поле и Белащица или през вече асфалтираният път през село Куклен и Кукленския Манастир. В близост до с. Гълъбово е имало кале, а сега местността се нарича Градището.

Църквата на село Гълъбово е построена през 1865 г. В изграждането й са помагали всички в селото най-голям принос за строежа има родът Арнаудови. Закрилник на църквата е св.Арахангел Михаил, а в покраините на селото се намират девет параклиса които го обгаждат в кръг. Има история в която се разказва, че преди доста години в селото върлувала тежка болест тогава една възрастна жена сънувала сън в които и се казва, че трябва да се обгради селото параклиси за да отшуми болестта. Светците на параклисите са; св. Георги св. Петка в близост до този параклис се намира язмо с лековита вода и носи същото име, св. Илия, св. Димитър, св. Божик, св. Неделя, св. Богородица, св. Никола, св. Влас това са имената на деветте параклиса закрилници на селото.

Също така в селото се намират много чешми с чиста питеина балканска вода. Селото се казва Гълъбово, то носи името на Никола Гълобов роден на 04.05.1882г в Ново Село(Гълъбово). Завършва Пловдивската мъжка гимназия, взима участие в Балканската война и в Първата Световна война е военно полеви прокурор след нея работи като адвокат.

Селскостопански отрасъл с потенциал за развитие – животновъдство (овце- и козевъдство), отглеждане на трайни насаждения – праскови и череши.

Всяка година на Илинден се дава курбан и става събор.

Село БГ. благодари за предоставената информация.
 
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Февруари в къща за гости Панайотови Пловдив с. Добралък
Виж повече
Вила Приказка
Къщи за гости "Приказка" - местн. Копривките
Виж повече
Косовските Къщи
Косовските Къщи - с. Косово
Виж повече
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Бачковски манастир Успение Богородично - село Бачково
Виж повече
Екопътека Бяла река
Екопътека Бяла река
Виж повече
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Параклис Възнесение Господне - село Борово
Виж повече