Меню

село Грохотно

с. Грохотно, Общ. Девин, Обл. Смолян
2345
Население 883

Землище 22,373 km²

Надм. височина 813 m

Пощ. код 4815

Тел. код 030417

Телефон на кметството: 0877317154

Е-mail: grohotno@devin.bg
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Грохотно е разположено в Западните Родопи по поречието на река Въча. Отстои на 11 км от общинския център – гр.Девин и на 45км. от областния център – гр.Смолян. Намира се на 800м. надморска височина. Населението на селото наброява 1047 души. 

Селото, с красивите си бели къщи допълва очарованието на околната девствена природа. Стройното минаре на местната джамия подсилва спокойствието, лъхащо от планината.
Околностите се отличават с изключително запазена екосреда. Чистият планински въздух е прочут с лековитите си качества. Въздушната среда в района има висока репродуктивна способност, която се обуславя от специфичните орографски и климатични условия и много голямата рола на горско-дървесните насаждения. 

Добрата експозиция на склоновете, мекият климат и дългото целогодишно слънцегреене създават чудесни възможности за развитието на лечебен туризъм под формата на хелиотерапия и въздушни бани.
Растителните и животинските видове са много разнообразни. Преобладават иглолистни гори – смърчови, елови, борови, които са обитавани от сърни, елени, диви кози, лещарки и др. Водите на река Въча са кристално чисти и изобилстват с риба, основно с балканска пъстърва. Природните условия благоприятстват развитието на ловен и риболовен туризъм. 

В района има необходимите предпоставки за развитие на екологосъобразно селско стопанство и екотуризъм. Местното население се занимава главно със земеделие и животновъдство и живее в хармония със заобикалящата го среда. 

Селската общност е със запазени силни традиции и идентичност. В народната памет са се съхранили много митове и легенди, предавани от поколение на поколение до днешни времена. Запазени са древни обреди, които са впечатляващи и много атрактивни за посетителите на селото. Традиционно всяка година на 14 март се изпълнява обичая “Прогонване на змията или зимата”. Населението пали огньове от слама пред домовете си за прогонване на змиите и злините. 

Село Грохотно със съхранената си екосреда и население със запазени традиции и идентичност може да предложи на посещаващите го гости и туристи тишина, спокойствие и почивка в близост и хармония с изключителната природа на Родопа планина.
 
Вила Алба - с. Момчиловци
Вила Алба - с. Момчиловци
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Вила Беевски 1
Вили Беевски - с. Гела
Виж повече
Скален феномен Слона - село Настан
Скален феномен Слона - село Настан
Виж повече
Римски мост - Кемера
Римски мост - Кемера
Виж повече
Буйновско ждрело - село Ягодина
Буйновско ждрело - село Ягодина
Виж повече
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Скален феномен Чудните мостове - село Забърдо
Виж повече
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Архитектурен резерват - село Широка лъка
Виж повече