Меню

село Граматиково

с. Граматиково, Общ. Малко Търново, Обл. Бургас
1396
Население 380

Землище 85,835 km²

Надм. височина 314 m

Пощ. код 8370

Тел. код 05958

Телефон на кметството 05958/22-66
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Разположено е на 34 км южно от Царево, на 314 м надморска височина.

Граматиковското рудно поле е било експлоатирано още в дълбока древност. Известни са повече от 100 стари рудни разработки и изобилни следи от затворен металургичен цикъл.

За произхода на името на селото има няколко хипотези, свързващи го с дейността на книжовници и манастири в Странджа. Голям интерес предизвика открития чрез чудно съновидение манастир "Света Троица", затрупан от вековна гора в Малката Котвина. Най-старата граматиковска църква - "Св.40 мъченици" датира от кр. на ХVІІІ в. Тя е опожарена от черкезите през 1877 г. Възстановяването й става след Освобождението. По-късно е изградена каменна камбанария-мемориал с паметна черна мраморна плоча , на която са изписани имената на загиналите в Балканската и Първата световна война.

В Граматиково още в началото на ХІХ в. е имало килийно училище. От 1936 г. селото е седалище на лесничейство, в което са работили много изтъкнати български лесовъди.

По поречието на Велека се правят опити эа интродукция на ценни за стопанството видове - евкалипт,шест вида бамбук.

Всяка година през първата събота и неделя на месец август се чества съборът на селото. Още в петък селото кипи от живот, идват сергии и веселия, които си заминават в неделя, а в неделя сутринта местните жители по стар народен обичай си организират борби, в които първият взима наградата, така нареченото „шиле“ (агне), а за второ и трето място има парични награди.
Комплекс Щъркелите
Комплекс Щъркелите - с. Екзарх Антимово
Виж повече
Къща за гости Богданов
Къща за гости Богданов - с. Писменово
Виж повече
Историческа местност Петрова нива
Историческа местност Петрова нива
Виж повече
Защитена местност Устие на река Велека
Защитена местност Устие на река Велека
Виж повече
Begliktash - Bulgaria
Бегликташ - древно светилище от Атлантида
Виж повече