Меню

село Градешница

с. Градешница, Общ. Криводол, Обл. Враца
2045
Население 538

Землище 31,118 km²

Надм. височина 189 m

Пощ. код 3074

Тел. код 091186

Телефони на кметството: (091186)500, (091186)200

Е-mail: kmet_gradeshnica@abv.bg
Имате по-актуална информация?
Село Градешница се намира на 38км. североизточно от гр.Монтана, 40км. северозападно от гр.Враца. На 2,5 км. северно от селото е р.Огоста. 

Градешница съществува от дълбока древност. Името на селото произлиза от местността Градището. Все още няма документи за точната година на основаването на днешното село Градешница, но се предполага че то е основано в края на ХVІ и нач. на ХVІІвек. За първи път под това си име Градешница се споменава в  турски документ от 1665год. 

Село Градешница има богато културно наследство. На 0,5км. от селото, в живописна местност се намира манастира „Св.Йоан Предтеча”. На 1км. западно от селото се намират местностите Градището и Калето. Години наред при оран и копаене за камъни в Градището и Калето са били изравяни от местното население богати и разнообразни находки от селища, които са съществували тук през различните праисторически и исторически епохи. В резултат на археологически разкопки, в местността Калето,където е съществувала антична крепост до началото на ХІв., са разкрити множество останки от Византийска крепост, култови бронзови масички, стрели, монети, паметници на античната култура, глинена плоча с най-старата писменост в Европа отпреди 4000год. През 1961г. под извор в местността Йовина бара, ( по време на късножелязнната епоха, V-Ів. Пр.н.е. , възниква голямо тракийско селище ) южно от Калето, градешчани открили глинен съд с повече от 450бр.сребърни монети, датиращи от Ів.пр.н.е. 

На 2,5 км. от селото се намира р.Огоста, където можете да уловите шаран, клен, мрена и много други. На риболов, можете да се полюбувате и край язовира, намиращ се на около 2км. Запазената природа в гората, край селото,  правят идеално мястото за разходки и пикници. 

Екипът на Село.БГ благодари на Весела Хаджийска за предоставената информация за с. Градешница и на Велизар за снимката!
 
Няма намерени къщи за гости в близост
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Черепишки манастир Успение Богородично - село Лютиброд
Виж повече
Манастир Седемте престола - село Оселна
Манастир Седемте престола - село Оселна
Виж повече
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Скални образувания Ритлите - село Лютиброд
Виж повече