Меню

село Градец

с. Градец, Общ. Костинброд, Обл. София - област
4122
Население 278

Надм. височина 733 m

Пощ. код 2239

Тел. код 07117
Имате по-актуална информация?
Село Градец- Китното село Градец се намира, в близост до Костинброд и на около 27км. от София.

Село Градец е било убежище на българите по време на турското робство. Криели са се в горите (днешния център на селото). Друга легенда разказва как селото се е настанило на днешното си местоположение. В турско време по течението на река Крива навътре в планината съществувало село на име Кривина. Неговите жители се занимавали с пчеларство. Казват, че турците дори не знаели за съществуването на селото. За съжаление, обаче, един поп ги предал (за това няма достоверни доказателства; възможни са влияния от страна на популярната легенда за Васил Левски и поп Кръстьо).

Турците нападнали и опустошили селото като издавили всички кошери с пчели. След това в продължение на седмици реката течела със сладка вода, заради разтворения в нея мед. Част от оцелелите жители на селото се преместили да живеят на мястото, където и до днес се намира село Градец. Друга част от тях избягали от този район и се заселили чак в другия край на Софийското поле - днешното село Кривина. Там и до днес има родове, чиито имена са същите като тези в село Градец.

От особено значение за жителите на село Градец е старият манастир "Свети Георги"/според стари жители на повече от 600 г./, от който днес е запазен само параклисът. Манастирът датирал още от преди турско време/по времето на цар Иван Шишман/. Бил е действаща мъжка света обител. Неизвестно кога е бил опожарен и разграбен от турци, но легендата разказва, че камбаната на манастира е заровена някъде в неговите околности.
 

Село Градец притежава красива природа. Обградено е от широколистни и иглолистни гори, в които се срещат различни животни - зайци, лисици, вълци,глигани, невестулки, сърни и др.Селото е много живописно разположено, като отделни квартали напомнят старата столица- Велико Търново.

Основният поминък на жителите на селото е каменната кариера, която се намира в началото на с.Градец.

Природата там е невероятна, възползвайки се от природните дадености много хора са си направили прекрасни къщи, в които живеят целогодишно или пък ползват за отдих. В селото е възстановен манастирът Свети Георги, благодарение на дарението на добри хора. Мястото на светата обител е забележително! Присъствайки там човек се чувства спокоен и зареден с енергия.

Село БГ. благодари на Свилена Божилова за предоставената информация.
Траянова къща - Копривщица
Траянова къща - Копривщица
Виж повече
Самостоятелни стаи „РОЗИ” - Бели Искър
Самостоятелни стаи "Рози" - Бели Искър
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече