Меню

село Градец

с. Градец, Общ. Котел, Обл. Сливен
4163
Население 4309

Землище 46,099 km²

Надм. височина 680 m

Пощ. код 8990

Тел. код 04582
Имате по-актуална информация?
Село Градец се намира в Източна Стара планина, по поречието на река Луда Камчия. 
Населението е близо 6000 души. Градец е родното място на генерал Радко Димитриев, капитан Петър Пармаков, както и на прототипа на Йовковия герой Шибил - разбойникът Шибилоглу Мустафа. 

От минали векове до днес Градец е будно село с богат духовен живот. Културната дейност на читалището не стихва и за миг - още от основаването си през 1869 година до ден днешен театралната трупа и самодейната певческа група не прекъсват своите сценични изяви. Читалището разполага и с богата библиотека. 

Градешката архитектура е в уникалния възрожденски стил. Старите дървени къщи и уютните калдъръмени улички оформят един своеобразен музей под небето, съхранил множество архитектурни шедьоври. Възвишенията, ридовете и загадъчните силуети на Стидовската планина носят приятния романтично-носталгичен дух, пропит с дъха на стари времена. Тук се носят легенди за славни средновековни битки, за заровени хайдушки съкровища, за турски бирници замръкнали в селото, но неуспели да се събудят живи... 

Все още стоят крепостните стени на старото римско Кале, разположено на най-стратегическото място за наблюдение на всички проходи към местността. Под него си вие притихналата лятно време, но наистина луда на пролет, Луда Камчия, чиито дълбоки вирове са благодат не само за риби и раци, но и за разхлаждане в горещите знойни дни. 

Градечани са отлични кулинари. Постни или с месо, манджите винаги са ароматни, вкусни и неустоими. Ако веднъж си опитал, никога не можеш да забравиш превъзходния вкус на типичните за този край гозби: гола чорба, смесена манджа, пипер и домати каша, сборенска манджа, ярешко, агнешко... 

През зимата, покрай коленето на прасетата, се приготвят различни вкусотии, но най-неустоим е бахурът. Тестените десерти и закуски са на особено голяма почит: милинки, тиганици, катми. 

Ако искате да отседнете в Градец, можете да нощувате и да похапнете в новооткрития хотел на Томата на главната улица или в хан "Караджейката" на 3 километра нагоре по поречието на реката. 
Заповядайте! :) 


*информацията е изпратена от Василена Чонова. :)
Къщата с лозницата - с. Жеравна
Къщата с лозницата - с. Жеравна
Виж повече
Къща за гости Кенара - с. Жеравна
Къща за гости Кенара - с. Жеравна
Виж повече
Екоселище Синия вир - с. Медвен
Еко селище Синия вир - с. Медвен
Виж повече
Хотелски комплекс Медвен - с. Медвен
Хотелски комплекс Медвен - с. Медвен
Виж повече
Хаджигергевата къща - с. Жеравна
Хаджигергевата къща - с. Жеравна
Виж повече
Архитектурно - исторически резерват Медвен
Архитектурно - исторически резерват Медвен
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече