Меню

село Горталово

с. Горталово, Общ. Плевен, Обл. Плевен
3767
Население 206

Землище 14,399 km²

Надм. височина 163 m

Пощ. код 5888

Тел. код 063579

Телефон на кметството: 063579 272
Имате по-актуална информация?
Село Горталово се намира на 13 км южно от гр. Плевен. То е разположено в живописния каньон на малката рекичка Чернелка.

Селото е малко, с около 150 жители, но с древна история. Далече във вековете се губи началото на първите заселници по тези места. Археологически находки показват, че тук е имало живот още по време на първобитните хора. През 1921 г. археологическа експедиция прави първите проучвания, при което били проучени някои от многобройните обекти тук, но времето е било недостатъчно за пълни проучвания. Разкрити са основи на късноантична крепост в местността „Градището” и някои други обекти. В района на селото се намирала една скала наричана „Мечока”, поради изобразени върху нея фигурки на мечки, но невежи хора са я повредили безвъзвратно. Върху тази каменна колона били изрязани 12 фигурки на животни и 6 на хора, които поради приликата си с подобни от древна Плиска, някои от изследователите отнасят към времето на първите прабългари. На разни места върху скалата е имало единични букви и един надпис от по-късен период – личали годините 1831 и 1837, но за съжаление те са унищожени поради невежество. Непосредствено зад „Мечока” има две плитки пещери, дооформени явно от човешка ръка. Според преданието едната от тях е била скална църква, където имало две икони, изсечени в самата скала, но през 1905 г. те също били унищожени от иманяри.

Целият каньон на реката е осеян с много природни феномени, за които се знаят много предания и легенди. Тук са „Момина дупка”, „Разцепен камък”, „Баба Радица”, „Черна пещера”, „Аладжанската пропаст” и др. За „Царева дупка”, намираща се високо в скалата и оформена от човешка ръка, има предание свързано с цар Иван Шишман. За „Провъртеника” – дълбок кладенец изкопан в скалата, под която минава реката, се предполага, че е ползвана от близката крепост и манастира.

За природния феномен „Капчука” се предполага, че е било старо светилище. Селището има стара история. Вероятно то е съществувало още преди османското нашествие. Показател за това може да се счита старото име на селото – Карагуй, което на старобългарски език означава сокол. Според турски данъчен регистър през 1523 г. село Карагуй има 29 домакинства, а през 1555 г. те са вече 40, което значи, че тук са живеели около 240 души. Селото е спадало към плевенския вакъф, основан от потомците на Михал бей (завоевателя на Плевен) през 1496 г. за богоугодни цели.

През 1934 г. селото променя името си и започва да носи името на майор Горталов, руски офицер, геройски загинал по време на третия щурм за освобождение на Плевен през 1877 г. Военната част на майор Горталов е пребивавала в Карагуй при подготовката на щурма.

Първото килийно училище е открито в селото около 1830 г. в едно стаичка на Шишковата воденица с учител Вечито, кондурджия от Плевен. Към 1860 г. се построява училище с две класни стаи, на каменни основи, със стени от леси измазани с кал. Учител е Косто Даскала от Плевен. Традициите на учебното дело се запазват и през следващите години. През 1889 г. в училището се учат 80 деца. През годините повече от 60 възпитаници на селското училище ще прегърнат учителската професия и ще работят както в родното си село, така и на много други места.

По време на войните за национално обединение и Първата световна война селото дава свидни 13 жертви. През следващите години селото бележи своето възходящо развитие. През 1926 г. е основано читалище „Херион”, кръстено на името на новооткритата малка звезда по предложение на учителя Тончо Трифонов. През 1934 г. селото е преименувано на Горталово. На 1 януари 1944 г. в полицията в Плевен е умъртвена партизанката Бинка Парашкевова от селото, която е само на 19 години. Възходът на селото е най-очевиден след 1950 г. Селото е електрифицирано. Създадено е кооперативно стопанство и само за няколко години добивите от пшеница надминават 300 кг/дка, а млекото от фуражна крава достига 2200 л годишно. Създават се нови овощни градини и лозови насаждения. Изградени са нови обществени и търговски сгради, фурна, нови пътища, централно водоснабдяване, телефонизация, асфалтиране на централните улици.

Днес селото, благодарение на чудесната си природа, се развива като зона за отдих и почивка на големия град.

Население: 208 ж.

Село БГ.благодари за предоставената информация и снимки.
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Природен парк Русенски Лом
Природен парк Русенски Лом
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече
Архитектурен резерват - село Жеравна
Архитектурен резерват - село Жеравна
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече
Архитектурен резерват - Боженци
Архитектурен резерват - Боженци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече