Меню

село Горско Ново село

с. Горско Ново село, Общ. Златарица, Обл. Велико Търново
1119
Население 681

Землище 15,317 km²

Надм. височина 110 m

Пощ. код 5075

Тел. код 061502

Телефони на кметството: 061502 217, 061502
Уеб сайт: Вижте тук
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?
Село Горско ново село (област Велико Търново) се намира в Северен централен регион на България и е част от община Златарица. 

В землището на с. Горско Ново село през 2002 г. е открита средновековна църква (XIII – XIV век). Църквата се намира в местността "Юртлука". През 2002 година иманяри са попаднали на историческата находка. Официалните археологически проучвания са започнали през 2004 година. Стенописите на църквата са били добре запазени и наподобявали тези на Трапезица. В северната част на преддверието на църквата е разкрит гроб на дете - предполага се че е било или на ктитора на църквата, или на заможно семейство - според археолозите. В момента разкопките и обекта са консервирани, ламарините от навеса над църквата са откраднати, а сравнително добре запазените допреди няколко години стенописи са почти заличени.

В село Горско Ново село функционира един частен семеен хотел, изграден по Програма САПАРД. Сериозен проблем за развитието на туризма е липсата на достатъчна настанителна база в общината, както и липсата все още на готовност за развитие на малък туристически семеен бизнес сред населението. Туристическото развитие е желана алтернатива, но съществува риск от нереалистични очаквания и неправилно разбиране на принципите, на които то следва да се подчинява. Основен белег на алтернативните видове туризъм е цялостен/комплексен подход и дългосрочна ориентация, които са трудно приложими в условията на търсене на краткосрочни икономически изгоди.

В селото има 2 паметника: Паметник на загиналите във войните за освобождение на България (в центъра) Паметник на загиналите руски войници за свободата на България през 1878 г. (в двора на църквата).

Сборът на селото е на Архангеловден (8 ноември). 

В селото има два Интернет доставчика. През май 2007 г. се провежда 2-та земляческа среща. 

В настоящия момент по Програма "САПАРД" изпълнява Проект "Създаване на лозов масив от 170 дка в землището на село Горско Ново село" на стойност 374 хил. лв. Фирмата предвижда разширяване на лозовия масив от 170 дка на 300 дка. Изба “Хотул Бунар”,е собственост на фирма “Бобова могила – 2000” ООД. За винарната Фирмата е собственик на 200 декара лозя, от които 180 – Каберне совиньон, Мерло и Мавруд. Двадесет декара са старо, възстановено лозе, на около 60 години, сортове Сензо и Димят. Идеята за създаване на собствени лозови масиви идва от съпруга на Стефка Линдве – Ян Ола Линдве. Семейството живее в Швеция, но е добре запознато с живота на селото. В трудните години на прехода, с безработните хора от селото, Ян Ола Линдве решава да възстанови поминъка им-лозарството, и да създаде работа за хората. В миналото тук са обработвали 1500 декара лозя. Идеята му е да инвестира в закупуването на земя и посадъчен материал, а инвестицията да остане в България. През 2000-та година мечтата му се сбъдва. Земята е закупена, лозето поетапно се засажда, ражда се и първото грозде. Той почива тук в България , работейки по своя проект. След смъртта му, в негова памет, близките му - неговата съпруга и семейството на сестра й, продължват да работят и реализират успешно проекта. Днес се радваме на създаденото прекрасно лозе по Европейски стандарт, разположено на два хълма с уникални имена “Хотул Бунар “ и “Бобова могила” върху пясъчно карбонатни почви, слънцегреене до 3600 градуса сумарна температура, посоки на редовете изток- запад, с прекрасен изглед към Стара планина. На 2 км от лозето, в селото, е изградена изба “Хотул Бунар”, оборудвана с всички съдове и техники за добиване на вино. Първото вино е направено през 2006 г. Добитото грозде е екологично чисто, добре подбрано и контролирано през целия път до постъпването му в избата.Практика на фирмата е виното да се прави на лозето, като се следи натовареността, зрелостта и чистотата на гроздето. Подбира се частично, по масиви, когато е достигнало добър баланс на захари, киселини и дървесина. Бере се ръчно, транспортира се до избата внимателно. Тук се рони, сортира, отделят се чепки и по съвременна технология се създава качествено регионално вино, с максимално извлечени наситеност на цвят, плътност и аромати. Виното отлежава минимум година и повече според целта, в бъчви от френски и американски бял дъб, произведени във Франция. Температурата на съхраняване е 17 градуса в специален склад на тъмно.

Днес, в 2010 година, ние можем с гордост да покажем пред Вас една бутикова изба от нова генерация вина с марки “Хотул Бунар “ и “Хасара” и серии към тях. Вина, с отлични вкусови качества и аромати, наситени цветове, дълги послевкуси. Вина, които се запомнят и се търсят отново. Имената на нашите марки вино са свързани с историята на селото. Някога тук е минавал древен римски път. До днес съществуват руините на римска крепост “Хасара”,намираща се на 200 метра от лозето. Този път слиза от лозята към Балкана и минава през разкопките на неотдавна открита църква, идентична с тази на Царевец, с фрески на образите на Калоян и Десислава. Чешмата на лозята е възстановена през 1932 г. в местността “Хотул Бунар”-турско име в превод „вода от извора”. В крепостта също е имало църква, където са се извършвали венчавки, а от там булките са се „извеждали на вода” до чешмата.

При риголването на земята за лозето, са намерени три огнища на опожарени къщи и много останки от тухли и съдове, направени ръчно по много интересен начин, обработени красиво, но липсват цветове. Всичко това те кара да настръхнеш, докосвайки се до миналото на нашите предци и те вдъхновява да продължиш българското, традицията.

Село БГ. благоздари за предоставената информация.
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
Пъргавеловите къщи - с. Яковци
Пъргавеловите къщи - с. Яковци
Виж повече
Хотелски комплекс Усоето - с. Усои
Хотелски комплекс Усоето - с. Усои
Виж повече
Вила Свети Георги - с. Велчево
Вила Свети Георги - с. Велчево
Виж повече
Слънчевата къща - село Марафелци
Слънчевата къща - с. Марафелци
Виж повече
Болярската къща
Болярската къща - с. Палинци
Виж повече
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Марянски манастир Свето Преображение Господне - село Марян
Виж повече
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Архитектурен резерват - село Арбанаси
Виж повече