Меню

село Горно Черковище

с. Горно Черковище, Общ. Казанлък, Обл. Стара Загора
1408
Население 1411

Землище 79,43 km²

Надм. височина 400 m

Пощ. код 6165

Тел. код 04352

Телефон на кметството: (0431)98326

Е-mail: gorno.cherkovishte@kazanlak.bg
Facebook страница: Вижте от тук
Имате по-актуална информация?

Село Горно Черковище се намира се откъм северният склон на Средна гора в казанлъшката долина. То попада в границите на община Казанлък.

Релефът е хълмист, върхо който има иглолистни и дъбови гори.Обработваемите земи са със песъклива почва.До селото достига асфалтов път.В посока север на разстояние от 12 км. се намира гр.Казанлък.През селото протича река Гюрля, извираща от Средна гора и която се влива в яз.Копринка.В посока северо запад, на разстояние 1,2 км. се намира яз.Копринка който в тази си част започва с ръкав Голяма Гюрля.Землището на селото е с най-голяма площ в Казанлъшка община.Основното занимание на местното население е в земеделието и животновъдството.

Селото разполага с основно училище``Св.Климент Охридски`` строено през 1850 г. и детска градина ОДЗ``Детелина. В двора на училището има войнишки паметник на загиналите 136 войници и офицери от казанлъшкото село Горно Черковище. Издигнат в чест на загиналите воини в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война , сражавали се в редиците на 23-ти пехотен Шипченски полк. По това време селото е сред 8-те най- големи населени места в Казанлъшката околия, наброяващо 2800 човека. В центара на селото има православна църква``Св. Архангел Михайл``.

vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
Бутикова винарна Мидалидаре Естейт - село Могилово
Бутикова винарна Мидалидаре Естейт - село Могилово
Виж повече