Меню

село Горно Уйно

с. Горно Уйно, Общ. Кюстендил, Обл. Кюстендил
1449
Население 14

Землище 27,057 km²

Надм. височина 718 m

Пощ. код 2561

Тел. код 07938
Имате по-актуална информация?
Село Горно Уйно се намира в средата на Краище.То е последното село на Кюстендилска община на север граничи с Треклянската община към която е и с.Долни Кортен.

За Горно Уйно има значителни писмени данни в публикации на много автори. Първото писменно споменаване на селото е в турски източник от 1576г. Името на селото в този източник се различава от сегашното, самопо завършващата гласна на двете съставки.То е Горна Уйна. По данни на \'Ензиклопедичен речник Кюстендил\', в края на 19 век, селото е имало 21818 декара землище, което прави близо 22 квадратни километра площ.

Тази територия се е увеличила след Първата Световна война с около 2 кв. км, защото към територията му са прибавени землищатана махалите Джонева, Пaчаръзова и Бубреничка, останали от територията на с.Ресен, което е несправедливо дадено на Югославия и включено в Горно Уйно.

Границата минава през средата на Джоневци, на 150м на запад от Пе4еръзовци и на 50м от Бубреница. Куриоза, че тя дели двама братя от Джоневци и милостиво минава по меридияна диагонал на общия им бунар. На този бунар след 1944г. е убит от сръбски граничари синът на останалия в Българиа брат, когато наливал вода.Такаче територията сега е около25-26кв.км. Ясно е, че землището е огромно за едно село. Някои поради това наричат Г.Уйно "Мала Франция" или още "Кючук Париж"/"Малък Париж".

В други източници територията на Г. Уйно е определена на не по-малко от 70-80кв.км (трапез с размери юг 12-15км, изток15км, север 8км, запад 12 км за двете села Горно и Долно Уйно.Това прави над 120кв.км. Г. Уйно е три пъти по-голямо от Д. Уйно.
 

През 1866 г. е построена църквата "Свети Георги".

През 1858 г. е открито училище, което първоначално се помещава в частна къща, а от 1882 г. - в църковна сграда. През 1883 г. е построена нова училищна сграда, която се достроява през 1926 г.

През 1924 г. е основано читалище "Златна долина", а през 1941 г. - потребителна кооперация "Свети Георги".

През 1957 г. е учредено ТКЗС"Граничар", което от 1979 г. е в състава на АПК "Драговищица" - с.Драговищица.

Селото е електрифицирано (1957) и водоснабдено (1978). Главните улици са асфалтирани (1979). Построени са нов културен дом (1979) селкооп и други стопански постройки. В селото е създаден рибарник на Държавно лесничейство - Кюстендил.

Село БГ.благодари за предоставената информация.

vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
vip
Слънчевата къща - Априлци
Слънчевата къща - Априлци (ПРЕПОРЪЧАНО ОТ Selo.BG)
Виж повече
vip
Хотел Мидалидаре
Хотел и спа Мидалидаре - с. Могилово
Виж повече
vip
Арната къща
Арната къща - село Яковци
Виж повече
vip
Велиновата къща - село Белчин
Велиновата къща - село Белчин
Виж повече
vip
Къща за гости Джобен Рай
Къщи за гости Джобен рай
Виж повече
Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра
Рилски манастир Свети Иван Рилски - село Пастра
Виж повече