Меню

село Горно Павликене

с. Горно Павликене, Общ. Ловеч, Обл. Ловеч
1641
Население 218

Землище 37,472 km²

Надм. височина 393 m

Пощ. код 5549

Тел. код 06926

Телефон на кметството: (06926)232
Имате по-актуална информация?
Селото е разположено на 14 км ЮИ от Ловеч, в живописна планинска местност.

На територията на селото са открити следи от къснобронзово (местн.Гергьова могила), антично(местн.Хисар) и средновековно (местността Богдановград) селища. През землището на селото минават древноримски пътища. Към 14 век по земите около река Осъм се заселват компактни групи  павликяни - хора, отричащи догмите на официалната църква. Те запазват своите религиозни убеждения до 17-18 век. Постепенно приемат православната вяра, най-вероятно под въздействието на манастира "Ястреб", намиращ се в земите на селото. По-стари названия на селото са Павликянска Калугерица, Павликян-и-Геберан(немюсулманско Павликяни) и Киречли Павликени(варовито)до 1878 г. До преди 250 години селото се е намирало в югоизточна посока, в местността Селище. Най-многобройно население е имало към 1940 год. - около 2400 жители. Селото се слави със ятаците и партизаните си.

Към читалището има група за автентичен фолклор.Песните,танците и най-вече костюмите са УНИКАЛНИ! Там може да видите едно изумително женско забраждане!

В с.Горно Павликени е роден големият български режисьор и драматург Константин Илиев. 1996г. става носител на международната Хердерова награда за цялостно творчество.От 1995 до 2007г. е главен драматург на Народния театър "Иван Вазов". "Мъка по цветовете"(1961г.),"През октомври без теб"(1968г.),"Цар Шушумига"(1968),"Музика от Шатровец","Прозорецът"(1978),"Босилек за Драгинко"(1989),"Великденско вино"(1980),"Нирвана"(1993),"Одисей пътува за Итака"(1984),"Червено вино за сбогом"(1990),"Куцулан и Вълча Богородица","Франческа"(2002)."Бетовен 21 " (2006).

Природна забележителност е така наречената "Стената" в легенда се разказва че Крали Марко е минал през "Стената" стъпил и останала форма на стъпка (И наистина има стъпка там).Когато е ясно времето и се качиш там се вижда цялото село,а през по-ясните дни, може да се види и връх Шипка.

Много добри условия за развитие на овощарство и животновъдство. В землището на селото има останки от антично и средновековно селище.
Къща за гости Дъбравата - село Дъбравата
Къща за гости Дъбравата - село Дъбравата
Виж повече
Еко къща Паташка - село Брестово
Еко къщи Паташка - село Брестово
Виж повече
vip
Еко селище Азарея
Еко селище Азарея - село Горно Трапе
Виж повече
Вила Тилия - с. Бели Осъм
Вила Тилия - с. Бели Осъм
Виж повече
Къща за гости Онгъл - с. Кърпачево
Къщи за гости Онгъл - с. Кърпачево
Виж повече
Деветашка пещера - село Деветаки
Деветашка пещера - село Деветаки
Виж повече
Архитектурен резерват Старо Стефаново
Архитектурен резерват Старо Стефаново
Виж повече
Троянски манастир Успение Богородично - село Орешак
Троянски манастир Успение Богородично - село Орешак
Виж повече
Гложенски манастир Св.Георги Победоносец - село Гложене
Гложенски манастир - село Гложене
Виж повече